Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Forelsket i Israel

Noen ganger, når folk spør om hvorfor jeg først bestemte meg for å flytte til Israel, har jeg lyst til å svare at jeg kom for å løse Midtøsten-konflikten, for å redde verden, eller noe sånt. Men sannheten er at jeg kom til Israel for kjærligheten.
Mie i Israel Mie Storbekken Lindstad skriver blogginnlegg for Miff.no om rare og mindre rare ting hun må forholde seg til i sin hverdag som student i Tel Aviv. Alle innleggene er tilgjengelig på temasiden Nordmenn i Israel.

Det var en varm sommernatt i 2006 at jeg ankom Ben Gurion flyplass i Tel Aviv med et flyttelass på omkring 30 kilo og sommerfugler i magen. Jeg kom for å studere hebraisk og for å bo litt nærmere min israelske kjæreste. I første omgang var det meningen at jeg skulle være i Israel i ett år for så å reise hjem til Norge for godt, men etter et varmt år i Israel og et påfølgende kaldt semester i Oslo ble det klart at jeg måtte tilbake til Tel Aviv. Jeg søkte om opptak ved mastergradsprogrammet i Midtøsten-historie ved Universitetet i Tel Aviv, og reiste nedover i august i år.

Jeg har flyttet til et land hvor religionen er en annen enn jeg har vært vant med hele livet, hvor alle høytidene er fremmede for meg og hvor uken begynner på en søndag. Et land hvor jeg i begynnelsen ikke snakket et ord av språket, og jeg måtte lære kunsten å lese og skrive helt på nytt.

Det er en utfordring å skulle bo og leve i et land som er så annerledes fra Norge, men jeg føler at jeg så langt har klart meg bra. Jeg har lært meg hebraisk, et eldgammelt språk som for bare hundre år siden var forbeholdt bønn og religiøse seremonier, men som i løpet av 1900-tallet har blomstret opp igjen og i dag snakkes av mer enn syv millioner israelere, i tillegg til tusener av jøder verden over.

Jeg har sett at Israel ikke kun dreier seg om krig og uroligheter, og jeg har lært at det er mulig å leve et vanlig liv bare kilometer fra en erklært krigssone. Jeg har fått være en del av en jødisk familie og feiret høytider jeg ikke visste noe om før jeg flyttet hit, og jeg har lært at selv om religion ikke spiller noen stor rolle i mitt liv, så spiller den en rolle i livet til en god del andre mennesker.

Mitt Israel-eventyr begynte med en forelskelse, og forelskelsen har strekt seg som en rød tråd gjennom hele oppholdet mitt her nede. Sakte, men sikkert, har jeg forelsket meg i landet, i språket, i kulturen, i maten og i menneskene. Israel har satt seg i blodet mitt på en måte jeg ikke helt kan forklare.

Jeg har fått et helt nytt verdensbilde etter å ha bodd her nede. Verden ser anderledes ut herfra. Jeg har blant annet studert Midtøsten-konflikten på et israelsk universitet og fått en langt dypere forståelse for hvorfor ting er som de er her i regionen. Etter å ha bodd i Israel er det å lese en avis i Norge ikke lenger det samme. Det er så mye med Israel som er vanskelig å forstå hvis man aldri har satt sin fot i dette gamle, nye landet som er så elsket og så hatet verden over.

Israelerne ønsker fred, men det kommer dessverre ikke særlig godt frem i media i resten av verden. Hvis jeg har lært noe av å bo i Israel, så er det at verden ikke er malt i sort-hvitt – og at Midtøsten-konflikten ikke er noe unntak.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart