Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Tente lys for Rabin

Lørdag kveld markerte over hundre tusen israelere 13-årsdagen for drapet på daværende statsminister Yitzhak Rabin ved Rabin Square i Tel Aviv. Folk fra hele landet hadde tatt turen til Tel Aviv for å vise sin støtte i kampen for fred.

I

I anledning arrangementet var sikkerheten skjerpet og alle gatene inn mot torget sperret av for trafikk. Fotgjengere fikk kun slippe inn på området via porter bevoktet av sikkerhetspersonell og politi. Et hellikopter sirklet over folkemengden og oppe i luften svevet en luftskip.

Inne på torget hadde flere tusen unge speidere i blå uniformer møtt opp med store bannere og plakater med slagord mot vold. I folkemengden sto flere familier, både barn og voksne ikledd T-skjorter med påskriften «Fred nå!». Flere av de unge oppmøtte hadde palestinaskjerf rundt halsen. Sammen viste de verden at israelerne ønsker en slutt på volden som preger konflikten i området.

På scenen fremførte flere av Israels kjente artister sanger for fred. Et av kveldens sterkeste øyeblikk var da et barnekor gjestet scenen med nydelig sang, og det enorme tilskuerhavet sang med.

Talerstolen ble i løpet av kvelden gjestet av flere kjente politikere, blant annet president Shimon Peres, forsvarsminister Ehud Barak (Arbeiderpartiet) og utenriksminister Tzipi Livni (Kadima). Felles for talene var uttrykk for skuffelse over hvor lite endring Israel har sett i årene siden drapet på Yitzhak Rabin. Tilskuerne ble åpenbart rørt da Ehud Barak snakket direkte til Yitzhak og fortalte om den bortførte soldaten Gilad Shalit: – Yitzhak, det finnes en soldat du ikke har møtt. Han gikk bare på barneskolen da du ble drept, og han er blitt borført og holdt fanget av Hamas i nesten 900 dager.

Til stor applaus fra folkemengden ga forsvarsminister Ehud Barak i sin tale et løfte til Rabin på vegne av det israelske folk: – Vi har ikke noe annet land, og det finnes ingen annen måte; det finnes ingen erstatning for fred.

Ved minnesmerket på stedet der Yitzhak Rabin falt for skuddene novemberkvelden i 1995, strømmet folk til og fra for å tenne lys og legge ned blomster og hilsninger. En gruppe barn og ungdommer hadde satt seg ned foran minnesmerket og formet ordene «Krigen for fred» med telys på asfalten. Yitzhak Rabin, som sammen med Yassir Arafat og Shimon Peres ble tildelt Nobels fredspris i 1994, har for israelerne blitt selve symbolet på fred. Lørdag kveld viste israelerne at de ikke har glemt Rabins fredskamp, og at de akter å kjempe videre for et fredfult Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart