Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Den vesle bygda som glømte at det var jul

Det er to uker igjen til jul, men her i Tel Aviv er det lite som minner om adventstid. De siste dagene har det vært strålende sol og helt opp til 28 varmegrader, og det er ikke et eneste julevindu å se noe sted. Kjøpesenterne er ikke overfylte som hjemme, og ingen stresser livet av seg med julegaveinnkjøp. For en som har vokst opp i et samfunn som kollektivt begynner nedtellingen til jul allerede i oktober, føles alt dette uvant. Noen ganger føles det som om jeg har havnet midt oppi Alf Prøysens "Den vesle bygda som glømte at det var jul".

 

Av Mie Storbekken Lindstad.

Det er to uker igjen til jul, men her i Tel Aviv er det lite som minner om adventstid. De siste dagene har det vært strålende sol og helt opp til 28 varmegrader, og det er ikke et eneste julevindu å se noe sted. Kjøpesenterne er ikke overfylte som hjemme, og ingen stresser livet av seg med julegaveinnkjøp. For en som har vokst opp i et samfunn som kollektivt begynner nedtellingen til jul allerede i oktober, føles alt dette uvant. Noen ganger føles det som om jeg har havnet midt oppi Alf Prøysens «Den vesle bygda som glømte at det var jul». For når man bor i et land hvor majoriteten av befolkningen tilhører en annen religion enn kristendommen, med andre tradisjoner og høytider, så kommer ikke jula av seg selv. Det positive med det er at julaften derfor heller ikke kommer «som julaften på kjerringa». Man må riktignok gjøre en innsats og gå ut og lete etter alt som smaker og dufter av jul, men man kan ta alt litt mer med ro og har tid til å tenke seg om. Man slipper å bli påminnet alle julegavene man ikke har fått kjøpt bare man stikker hodet ut av døra, og det er få ting som føles mer befriende enn dét. Julestemning er heldigvis ikke tilknyttet overdreven handling, det er noe man kan lage selv hvis man vil. En improvisert julekalender av en korktavle og 24 nåler kan gjøre underverker. Fire lilla telys på et lite fat likeså. Mandariner, nøtter, fiken og danske pepperkaker fra den lokale matbutikken gjør susen, og hvis man er heldig kan man toppe det hele med en julegave i posten fra en lillesøster hjemme i Norge. Det føles merkelig å være i Det Hellige Land og likevel måtte lete etter jula, men samtidig føles jula litt mer ekte her. I dag har jeg vært i Jerusalem på skoletur, og da vi hadde omvisning i en kirke i gamlebyen, stilte en liten gruppe asiatiske turister seg opp foran alteret med en prest. Sammen fremførte de nydelige julesalmer for alle som var i kirken, og noen ganger er en julesang alt som skal til. Jula er der man vil den skal være, det handler bare om å lete godt no.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart