Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hva skjer når tiden til Abbas er ute?

Khaled Abu Toameh er muslimsk palestiner. Han er en anerkjent reporter, som blant annet skriver i Jerusalem Post. 18. desember 2008 hadde han en artikkel på jpost.com (Jerusalem Post). Det følgende bygger på denne artikkelen.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas (også kalt Abu Mazen), ble valgt i januar 2005 for 4 år. 9. januar 2009, altså like over nyttår, utløper hans periode som president. Det er ikke gjort noen forberedelser til noe nytt presidentvalg innen den tid. Så ifølge Hamas og mange andre palestinere vil Abbas måtte trekke seg den dagen. Men Abbas selv og hans parti, Fatah, har sagt at Abbas skal fortsette.

Den palestinske grunnloven sier: Når presidenten i det palestinske styret blir ute av stand til å utøve sitt embete (som tilfellet var med Arafat da han døde i november 2004), eller hvis hans periode utløper uten at en ny president er valgt, skal formannen for den palestinske lovgivende forsamlingen overta som president til en ny president er lovlig valgt.

Hamas vant flertall i det palestinske parlamentet ved valget i 2006. Formannen heter Abdel Aziz Dweik. Men han sitter fengslet, og israelske myndigheter har gitt beskjed om at han ikke får slippe ut med det første. Abbas’ folk hadde bedt Israel om dette, og de trekker nå et lettelsens sukk, for nå er det ingen som lovlig kan overta etter Abbas.

Nyvalg?
Abbas arbeider med å få til et valg i april eller mai 2009. Men Hamas har gitt beskjed om at det ikke godtar noe valg før januar 2010, som er tiden for ordinært parlamentsvalg. Så et eventuelt valg vil etter all sannsynlighet bare skje på Vestbredden. Men uansett valg eller ikke valg: I Hamas’ øyne vil Abbas etter 9. januar 2009 ikke være president verken på Vestbredden eller i Gaza.

Abbas har for øvrig sagt at han selv ikke vil være kandidat ved det neste presidentvalget. Ifølge Akiva Eldar i Ha’aretz (haaretz.com 17. desember 2008) ønsker Abbas (som er 73 år gammel) at Marwan Barghouti skal etterfølge ham. Problemet er at også Barghouti sitter i et israelsk fengsel, med en mangeårig dom for å ha medvirket til drap på en rekke israelere.

Abu Toameh siterer en ledende palestinsk akademiker i Nablus. Han sier at etter 9. januar
2009 har Abbas ingen legitimitet til å tale på vegne av palestinerne. Israelerne og amerikanerne tar feil hvis de tror at de kan inngå avtale med en leder som ikke er valgt og ikke kan gjennomføre avtalen. Etter 9. januar vil palestinerne bare ha en adresse: Hamas-regjeringen, som vant det siste valget og som ble godkjent av et flertall i den palestinske lovgivende forsamlingen.

Fiendskap
Hamas beskylder nå åpent Abbas og folkene rundt ham for å være ”medløpere” for Israel og USA. Noen Hamas-folk snakker til og med om å drepe noen av Fatah-lederne på Vestbredden.

Fatah svarer med å kalle Hamas for en terrorist-organisasjon som er mer opptatt av å tjene interessene til Iran og Syria enn til palestinerne.

Noen Fatah-ledere ber Israel om å okkupere Gaza og avsette Hamas-styret der og bringe Fatah tilbake til makten. Dette kan kanskje virke fristende for noen. Men Abu Toameh tror – som mange andre – at det vil føre til at palestinerne vil samle seg rundt Hamas og i enda større grad betrakte Fatah som Israels medløpere.

Satse på en død hest

18. desember 2008 hadde Caroline Glick en artikkel på jpost.com (Jerusalem Post). Den er kilden til resten av stoffet her.

I dag satser alle som betyr noe i utenrikspolitikken – i Israel, Europa og USA – på Mahmoud Abbas. Det siste året fikk hans parti, Fatah, 12 milliarder kroner i donasjoner fra mange land. Og nå i desember vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 1850, som blant annet oppfordret alle FN-medlemmer til å fortsatte å satse penger på Abbas.

Det er, som vi så i stoffet fra Abu Toameh, som å satse på en død hest. Selv om Abbas skulle inngå en fredsavtale med Israel, og selv om han virkelig hadde til hensikt å holde denne avtalen (det er slett ikke sikkert), ville den være verdiløs. For det palestinske folket ville ikke ha noe av verken avtalen eller Abbas’ parti, Fatah. Palestinske journalister og folk høyt oppe i Fatah, innrømmer i private samtaler at i et fritt valg ville Hamas vinne stort.

Indoktrinering
Fatah har selv skylden for hvordan det er blitt. Partiet har kontrollert de palestinske mediene siden 1994. I hele denne tiden har det pågått en massiv mediekampanje hvor palestinerne er blitt indoktrinert med jihad, med budskap som: Selvmordsbombere og terrorister er helter som kommer i Paradiset. Hele Israel tilhører muslimene. Kompromiss med Israel er synd. (Vi har en del eksempler på dette stoffet på MIFFs YouTube-kanal.) Palestinere flest har dermed fått holdningene Hamas har, og det er ganske naturlig at de støtter Hamas. Bortsett fra at mediene i Gaza nå støtter Hamas og ikke lenger Fatah, er det liten forskjell på mediene i Gaza før og nå, mener Glick.

Den amerikanske generalløytnanten Keith Dayton, har har trent og trener Fatah-styrker, sier at Fatah gjorde større motstand under Hamas’ kupp i Gaza sommeren 2007 enn ofte antatt i Vesten. 250 Fatah-medlemmer ble drept. Glick sier at det kanskje stemmer. Men Hamas kunne ikke klart å bygge opp en styrke som kunne overvinne Fatah hvis ikke Fatah fra begynnelsen av hadde latt dem få lov til det og behandlet dem som allierte i kampen mot Israel.

Hele fredsprosessen fra Oslo-avtalen av hvilte på at Fatah lovte å avvæpne og oppløse Hamas og lignende organisasjoner. Men Arafat og siden Abbas har aldri gjort noe som helst forsøk på å gjennomføre det i praksis.

Noe lignende gjelder Egypt. Det sies at Egypt er imot et Hamas-styrt Gaza. Men Egypt har unnlatt å gjøre noe for å hindre den massive militære oppbygningen av Hamas. De siste seks månedene, under ”våpenhvilen”, har Hamas doblet både antallet og rekkevidden av sine raketter, og anslås nå å ha 10.000 raketter og bombekastere med en rekkevidde på 40 km. Nå er store israelske byer som Beersheba og Ashdod innen rekkevidde.

Og ikke bare det: Dersom den israelske hæren skal angripe Gaza, vil den måtte regne med store tap. Hamas har fått bygge opp et sterkt forsvar med avanserte luft- og panservernraketter og et system med tunneler og bunkere slik Hizbollah hadde i Libanon sommeren 2006. Denne oppbyggingen har kunnet foregå ved en storstilt innsmugling fra Egypt fordi egypterne har lukket øynene for hva som skjer. Ingen sier at Egypt kunne ha hindret innsmuglingen fullstendig. Men den kunne vært kraftig begrenset.

Hamas har også bygd seg opp på Vestbredden, både militært og i politisk innflytelse. Hvis Israel trekker seg ut og overlater området til Fatah, vil Hamas antakelig overta det like lett som det overtok Gaza.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart