Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelske forsvarsstyrker angriper Hamas

Israel har i dag satt i gang en omfattende gjengjeldelsesaksjon mot Hamas og de andre militante gruppene som angriper israelske tettsteder med granater og raketter.

Angrepene skal først og fremst være rettet mot Hamas-ledere og den islamske gruppens militære installasjoner.

Helt inntil for én uke siden gikk den israelske regjeringen inn for å vise tilbakeholdenhet overfor rakettangrepene fra Gaza-stripen. Nå er situasjonen snudd på hodet.

Hva utløste operasjonen?
Journalistene i Amos Harel og Avi Issacharoff i avisen Ha’aretz påpeker flere faktorer som har bidratt til kuvendingen:

Den viktigste er situasjonen på bakken. Israel er angrepet med nesten 200 raketter og granater etter 19. desember, dagen da en seks måneder lang våpenhvile gikk offisielt ut. Rakettene har ødelagt flere bolighus og rammet veldig nær andre sivile mål. Bare små og store mirakler har forhindret at sivile israelere er drept.

Den politiske situasjonen er også en faktor. Innbyggerne i de israelske landbrukssamfunnene rundt Gaza-stripen har tradisjonelt vært lojale tilhengere av Arbeiderpartiet og forsvarsminister Ehud Barak. Kravet fra lokalbefolkningen om å slå militært tilbake mot Hamas var nå massivt, og Knesset-valget er bare halvannen måned unna.

Det er også praktiske hensyn. I følge israelsk etterretning ønsker Hamas egentlig en ny periode med våpenhvile, for å fortsette sin militære oppbygging, men de ønsker å gå inn i en ny våpenhvile som den sterke part. De krever også at en ny våpenhvile vil inkludere Vestbredden og bety åpne grenser til Gaza-stripen. Israel på sin side er også interessert i å vise muskler mot Hamas før en eventuell ny våpenhvile.

Hva er Israels mål med operasjonen?
Dersom man hører på uttalelser fra israelske ledere, er det uklart hva man ønsker å oppnå på Gaza-stripen. Utenriksminister Tzipi Livni og visestatsminister Haim Ramon har gjentatte ganger tatt til orde for å frata Hamas makten på Gaza-stripen. Forsvarsminister Barak og forsvarssjef Gabi Ashkenazi mener et slikt mål er urealistisk på det nåværende tidspunkt.

Hovedmålet for de israelske forsvarsstyrkene er mer moderat: Å gi en dyr lærepenge til Hamas, som presser terrorgruppen til å inngå en ny våpenhvile. Middelet for å nå dette målet er ikke å okkupere Gaza-stripen med store bakkestyrker, men å ramme mål som er vitale for Hamas, først og fremst med hjelp av luftangrep.

Værforholdenes rolle
Etter at vinterværet nådde Israel for noen uker siden, er det igjen blitt understreket hvilken rolle skyforholdene spiller for kampforholdene ved Gaza-fronten. Når skydekket ligger tett over Gaza er det veldig vanskelig for israelske luftstyrker å ramme de militante palestinerne som avfyrer rakettene, fordi utskytningsstedet ikke kan identifiseres nøyaktig.

Ha’aretz-journalistene tror Israels generalstab først og fremst vil benytte luftstyrkene i den pågående operasjonen, men påpeker at Sørkommandoen har fremstående bakkestyrker tilgjengelig fra Golani-divisjonen og fallskjermsoldatene.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart