Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

IDF stanset flere hundre tonn med våpen

Israelske marinekommandosoldater tok kontroll over lastefartøyet Francop i farvannet utenfor Kypros i Middelhavet natt til onsdag 4. november. Det ble ikke gjort motstand av mannskapet.
Lasteskipet Francop hadde flere hundre tonn med våpen ombord skjult under tilsynelatende sivil last. Minst 36 av 400 containere inneholdt våpen. Francop er et tysk-eid skip som seiler under flagg til den karibiske øyen Antigua.

Israelske marinekommandosoldater tok kontroll over lastefartøyet Francop i farvannet utenfor Kypros i Middelhavet natt til onsdag 4. november. Det ble ikke gjort motstand av mannskapet.

Skjult under det som tilsynelatende var sivil last, ble det raskt avdekket våpen. Videre undersøkelser, som har fortsatt etter at skipet ble ført inn til kai i Haifa, har avdekket en mengde våpen og ammunisjon ombord, inkludert 122 mm Katyusha-raketter, angrepsrifler, bombegranater og håndgranater. Israelske forsvarskilder sier våpnene kom fra Iran, og var på vei til Syria og Hizbollah. Se bilder av de beslaglagte våpen (ekstern lenke).

Ros fra toppledelsen
– Våpnene ombord i skipet skulle brukes til å angripe Israels byer og landsbyer, sier statsminister Benjamin Netanyahu i en uttalelse. Han roser de israelske forsvarsstyrkene og marinen for den vellykkede operasjonen.

– Tiden er kommet for det internasjonale samfunn til å legge virkelig press på Iran for å stanse denne kriminelle aktiviteten og støtte Israel når landet forsvarer seg mot disse terroristene og deres støttespillere, legger Netanyahu til.

– Dette er nok en suksess i den endeløse kampen mot forsøk på å smugle våpen og militært utstyr som skal styrke terrorelementer som truer Israels sikkerhet, sier forsvarsminister Ehud Barak.

Største våpenbeslag noensinne
I januar 2002 bordet israelske marinekommandosoldater lasteskipet Karine-A som fraktet 50 tonn med våpen til palestinske terrorgrupper.

Våpenbeslaget i Francop er mye større.

– Det er minst ti ganger mer våpen ombord i Francop enn i Karine-A, sa nestkommanderende i den israelske marinen, brigader Rani Ben-Yehuda, under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Det er nok ammunisjon og raketter til å forsyne Hizbollah i minst 30 dager i en krig mot Israel, la han til.

Den israelske marinen er sikre på at mannskapet ombord på Francop var ukjent med hvilken last de fraktet. Sjømennene fra Polen, Ukraina og Sørøst-Asia var dypt sjokkert da de israelske soldatene avslørte inneholdet i containere de trodde var fulle av polytilen.

– Dette skipet var på forskjellige steder og satte livet til mennesker som ikke kjente til inneholdet i containerne i fare, påpeker Ben-Yehuda.

Israelske myndigheter lot Francop seile videre etter at alle containerne som inneholdt våpen var satt i land på kaien i Haifa.

Reaksjon fra Syria
Det gikk neste et halvt døgn før syriske myndigheter kommenterte IDF-operasjonen.

– Det er profesjonelle sjørøvere på havet som skader handelen mellom Syria og Iran, sa Syrias utenriksminister Walid Moallem, uten å nevne Israel spesielt.

– Skipet fraktet varer til Syria, ikke iranske våpen, la Moallem til.

Torsdag formiddag kom reaksjonen fra den shia-muslimske gruppen Hizbollah.

– Hizbollah benekter enhver forbindelse til de våpen som den zionistiske fienden hevder de har funnet på skipet Francop, meldte Hizbollah i en pressemelding. «På den samme tid fordømmer vi Israels piratvirksomhet i internasjonalt farvann.»

Etter Den andre Libanon-krigen i 2006 vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som forbyr våpensmugling til Hizbollah.

 

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart