Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Bombe eller ikke bombe?

Skal Israel gjennomføre et forhåndsangrep for å stanse Irans atomvåpenprogram? Israels ledere står overfor et av de vanskeligste valg i statens korte historie.
Kan det israelske lederskapet akseptere en situasjon hvor staten til det jødiske folket er avhengig av nåden til en leder med messianske tendenser, en mann som gjentatte ganger har erklært at Israel ikke har rett til å eksistere, og bør slettes fra kartet?

 

Statsminister Benjamin Netanyahu har gjort det klart at en iransk atombombe vil være en eksistensiell trussel mot Israel som staten ikke kan tolerere. Meir Dagan lovte at han ville knekke Irans atomprogram da han fikk jobben som Mossad-sjef for åtte år siden.

Vellykkede sabotasjeaksjoner har nok gjort sitt for å forsinke Irans atomprogram, men Dagan har ikke klart å holde sitt løfte. Internasjonale sanksjoner drar ut, måned for måned, år etter år, og det ser ut til å bli vanskelig å få alle faste medlemmer i FNs sikkerhetsråd med på sanksjoner som vil være tilstrekkelig tøffe.

– Det er klart for alle som er involvert i beslutningsprosessen at Israels eneste gjenværende mulighet er et luftangrep kombinert med bruk av bakke-til-bakke raketter, skrev journalist Yossi Melman i avisen Ha’aretz 20. mai.

Fra hans artikkel trekker vi ut noen av spørsmålene israelske ledere må tenke over.

Har de israelske luftstyrkene kapasitet til å skade Irans atominstallasjoner i tilstrekkelig stor nok grad?

Da Israel lot Saddam Husseins atomambisjoner gå opp i flammer i 1981, var hele programmet konsentrert om én reaktor. Iranerne har spredt sine atominstallasjoner over hele landet, noen av dem i de østlige delene, lengst bort fra Israel. De har også laget flere underjordiske anlegg.

– De israelske luftstyrkene mangler en strategisk kapasitet til å bombe fjerntliggende mål over en lengre periode med den nødvendige ildkraft, sa brigader Relik Shafir i Det israelske luftforsvaret til Melman for fem år siden.

Andre mener Israel har mulighet til å påføre atomprogrammet betydelig skade. En amerikansk undersøkelse viser at Israel kan sette inn 120 fly mot Iran. Israel har også mulighet til å bruke sine ballistiske raketter fra land og ubåt, men også disse har begrenset kapasitet. Det regnes som helt utelukket at Israel vil ta i bruk sine atomvåpen til offensive formål.

Vil et militært angrep stanse atomprogrammet eller bare utsette det i noen få år?

Dette er et svært viktig spørsmål. Er det verdt å ta risikoen ved et militært angrep dersom atomprogrammet bare blir utsatt med noen få år?

Er de iranske lederne rasjonelle?

Vil Israels avskrekningsevne kunne sikre at Iran ikke bruker atomvåpen i framtiden, eller er ayatollaene drevet av et religiøst hat som ikke tar hensyn til egen befolkning? Blir irrasjonaliteten til iranske ledere vurdert høy, er det mulig at et forhåndsangrep mot iranske atominstallasjoner er det eneste rasjonelle valget Israels ledere kan ta, skrev professor Louis Rene Beres i oktober 2009.

Vil et forhåndsangrep sette Israels nære allianse med Washington i fare?

Først etter at det var klart at USA ikke vil motsette seg det, tok Israel sjansen på å løsne de første skudd i Seksdagerskrigen i 1967. Israel unnlot å gjennomføre et forhåndsangrep mot Egypt i oktober 1973, selv om det var klart at krig ville bryte ut i løpet av noen timer, i frykt for at Washington skulle legge ansvaret på krigsutbruddet på Israel. Før invasjonen av Libanon hadde daværende forsvarsminister Ariel Sharon forsikret seg om at Reagan-administrasjonen kunne akseptere tiltaket.

Obama-administrasjonen har hittil gitt klar og utvetydig beskjed til israelske ledere: «Ikke angrip Iran!» Amerikanske og europeiske ledere frykter at Iran vil gjengjelde et israelsk angrep mot NATO-styrker i Afghanistan og Irak, aktivisere sitt internasjonale terrornettverk og stenge det viktige Hormuz-stredet.

Vil et forhåndsangrep skade Israels diplomatiske forbindelser med arabiske land?

Flere arabiske regimer ville nok, i all stillhet, trekke et lettelsens sukk dersom Israel hadde gjennomført et vellykket forhåndsangrep som stanset det iranske atomprogrammet. Likevel vil de offisielle fordømmelsene komme, og folkeopinionen kan tvinge land som Egypt og Jordan til å bryte sine diplomatiske forbindelser med Jerusalem.

Hvordan vil Iran gjengjelde et angrep?

Israelske ledere må også ta hensyn til konsekvensene på hjemmefronten. Iran har et større antall ballistiske Shihab-raketter som de kan avfyre mot Israel. Noen raketter bommer kanskje på målet og andre kan bli stanset av Israels rakettforsvarssystem Arrow, men det kan også forventes at noen vil treffe målet. Iran vil også mobilisere Hizbollah, som har 45.000 raketter klare til avfyring. Syria og Hamas kan komme til å kaste seg inn i krigen på Irans side.

Irans gjengjeldelse kommer nok ikke bare til å rette seg mot Israel, men også mot jødiske mål over hele verden.

Hva vil skje dersom Israel må leve under skyggen av et Iran med atomvåpen?

Mange israelere vil ikke lenger se noen framtid for seg og sine barn i et slikt nabolag, og vil velge å flytte fra landet. En iransk atombombe vil også motivere de arabiske statene til å utvikle sine egne ukonvensjonelle våpen.

Yossi Melman stiller seg selv og sine lesere et spørsmål til slutt:
Kan det israelske lederskapet akseptere en situasjon hvor staten til det jødiske folket er avhengig av nåden til en leder med messianske tendenser, en mann som gjentatte ganger har erklært at Israel ikke har rett til å eksistere, og bør slettes fra kartet?

Relaterte artikler:

Netanyahus vanskeligste valg
Vil Israel måtte avsløre sin egen atomkapasitet for å ha tilstrekkelig avskrekningsevne mot ayatollaenes bomber? (02.10.09)

– Fem grunner til å bombe Iran nå
USA eller Israel må bombe Irans atomprogram før det er for sent, mener Michael Freund. (21.11.07)

Hvilke konsekvenser får et militært angrep på Iran
Et amerikanske eller israelsk luftangrep på Irans atomprogram vil sende oljeprisen til absolutte rekordhøyer, oppflamme konflikten i Irak og utløse en flodbølge av internasjonal kritikk mot angriperen. (21.09.06)

Forbereder barn og unge på krig i islams navn
Det iranske skolesystemet forbereder sine elever for krig mot amerikansk verdenshegemoni i islams navn. (21.08.09)

 

 

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart