Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Soldatene ventet i det lengste med å skyte

Journalist Ron Ben Yishai i den israelske storavisen Yedioth Aharonoth har skrevet en av de første detaljerte rapportene om hva som skjedde da israelske soldater bordet skipet Mavi Marmara i Middelhavet natt til mandag.

Det var den israelske elitestyrken Flotilla 13 som gjennomførte operasjonen. De ledende offiserene ventet ikke alvorlig motstand fra skipets passasjerer, så de bestemte seg for å sette soldatene ned på skipets øverste dekk fra helikopter til tross for at en gruppe aktivister befant seg på dekket.

Det første nedfiringstauet som gikk ned fra helikopteret festet aktivistene til skipet i et forsøk på å få helikopteret til å styrte, men israelerne fortsatte med sin operasjon.

Da de første soldatene kom ned på dekket, ble de angrepet av aktivistene med slagvåpen, kniver og slynger. Soldatenes hovedvåpen var paintball-rifler, men bruk av disse fikk ikke de voldelige aktivistene til å stanse. De første israelske soldatene ble helt overmannet og fikk kraftig juling.

– Marinesoldatene var forberedt på å møte politiske aktivister som skulle holde en protestmarkering, og ikke erfarne «street fighters«, skriver Ben Yishai.

De israelske soldatene var også utstyrt med pistol til bruk i nødstilfeller, men soldatene tok dem ikke i bruk til tross for at de var i mindretall. «Ikke skyt, ikke skyt,» ropte de til hverandre under slosskampen.

Soldatene fikk ordre om å bruke sjokkgranater, men det hindret ikke voldsaktivistene i å fortsette kampen. Etterhvert var det omkring 30 aktivister og 30 soldater i full nærkamp på dekket.

På et tidspunkt klarte aktivistene å ta en pistol fra en soldat og kastet ham deretter ned fra det øverste dekket til et dekk som lå flere meter lenger nede. Soldaten fikk alvorlige skader i hodet og mistet bevissthet.

Først på dette tidpunkt spurte Flotilla 13-ledelsen om tillatelse til å bruke skarp ammunisjon. Operasjonsledelsen gav klarsignal, og soldatene åpnet ild mot aktivistenes ben med sine pistoler.

Også aktivistene brukte skarpe våpen, ifølge de israelske soldatene.

Den andre israelske soldaten som ble alvorlig skadet, ble knivstukket.

Totalt ble minst ni aktivister drept i kamphandlingene.

I ettertid fant de israelske soldatene bokser med køller, klubber, kniver og slynger ombord på Manara.

Hvorfor skjøt soldatene for å drepe?
En person med kniv kan meget raskt bli en livsfarlig trussel dersom han gjør utfall og hugger mot en person. En person som er mindre enn 10 meter unna, kan bevege seg helt inntil en motstander i løpet av meget kort tid og påføre ham skade. I følge en rapport fra den norske Marinejegerkommandoen er ethvert angrep med kniv innenfor en radius av 6-8 meter å betrakte som et dødelig angrep.

Kommandoen viser også til at det svenske politiets livvaktsavsnitt betrakter ethvert angrep med kniv innenfor 10 meter som et dødelig angrep. Konklusjonen i rapporten er: «Angrep med kniv er et av de angrep som det er vanskeligst å forsvare seg mot. Dette da et slikt angrep medfører stor fare og ofte skaper et høyt stressnivå hos den som blir angrepet.

IDF: – Aktivistene brukte skytevåpen
Talsmenn for det israelske forsvaret påpeker at det var aktivistene på Gaza-flåten som først tok i bruk væpnet vold under bordingen natt til mandag.

– Det var en lynsj, sier talsmann Avi Benayahu. Han forteller at aktivistene hadde forberedt et bakholdsangrep mot de israelske soldatene.

Angriperne var væpnet med kniver, stokker og skarpe metallgjenstander.

Den mest dramatiske episoden oppstod da en av aktivistene klarte å rive til seg våpenet til en av de israelske soldatene og åpnet ild med dette.

– Våre soldater hadde ikke noe annet valg enn å skyte tilbake i selvforsvar, sier Benayahu.

Det er bare fra ett av skipene i konvoien det blir meldt om voldelig konfrontasjon.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart