Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Netanyahu har fått et tilbud han ikke kan avvise

En ny midlertidig byggestans ser ut til å være på gang. Hvilken plass har Iran i den hemmelige delen av avtalen mellom president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu?

Har Israel lovet å avstå fra ensidige angrep mot ayatollah-regimets atomanlegg?

Ha’aretz-journalist Amos Harel spiller på et berømt filmsitat fra Gudfaren-trilogien i sin artikkel: «Obama has made an offer Netanyahu can’t refuse» (no: Obama har kommet med et tilbud som Netanyahu ikke kan avvise). Mafialeder «Don» Vito Corleone sier at han har gitt en person et tilbud om enten å bli drept, eller gjøre som han selv sier: «I’ve made him an offer he can’t refuse.»

Forsvar av Israel
Harel mener Netanyahu er i samme posisjon overfor Obama.

Det pågår fortsatt spekulasjoner i mediene omkring detaljene i avtalen, men det synes klart at Israel på sin side skal erklære en 90 dagers ny byggestans i bosetningene på Vestbredden.

President Barack Obama på sin side, har lovet finansiering av 20 nye F35-jagerfly, i tillegg til de 20 Israel allerede har bestilt.

I tillegg skal Obama-administrasjonen ha akseptert bygging i jødiske bydeler i Øst-Jerusalem, og lovet at det ikke vil komme nye krav om byggestans etter denne tre måneders perioden.

USA har også forpliktet seg på å forsvare Israel mot demonisering i alle internasjonale fora, og bruke vetoretten i Sikkerhetsrådet til Israels fordel.

– Netanyahu får trolig hodeverk av tanken på å forlenge en byggestans han har sverget på at aldri vil forlenge «en eneste dag» lenger enn de ti først planlagte månedene, mener Harel.

Kun symbolsk gest
Samtidig vet Obama-administrasjonen at en slik byggestans kun er en symbolsk gest overfor palestinerne. Derfor spekulerer Harel i om det må finnes større saker på agendaen i avtalen mellom USA og Israel. Kanskje har amerikanerne rettet krav mot Jerusalem også når det gjelder Iran.

– Kan det være – og dette er bare gjetning – at Obama forsøker å overbevise Israel om å binde seg til å avstå fra enhver ensidig militær handling mot Irans atominstallasjoner, i bytte mot framtidige forsterkninger av det israelske luftforsvaret? undrer artikkelforfatteren.

To for prisen av én
Det var omstridt i Israel da IDF nylig bestilte 20 F-35 jagerfly fra Lockheed Martin. Prisen på flyene er så mye som 775 millioner per stykk. Det har ført til at både politikere og generaler har spurt om det ikke finnes mer fornuftige ting å bruke de amerikanske militære bistandskronene på. Men det nåværende amerikanske tilbudet vil bety dobbelt så mange fly for Israel de neste årene, uten at den jødiske staten betaler en eneste krone ekstra.

– Dette er en enorm gave som gjør debatten om behovet for F-35 overflødig. Ifølge rapporter vil det også være andre betydelige fordeler på Israels gaveliste, skriver Harel.

«Uklokt å si nei»
Som forsvarskilder sa til Ha’aretz søndag kveld:

– Amerikanerne har kommet med et glimrende forslag. Det ville vært uklokt å ikke akseptere det. Statsministeren har oppnådd imponerende fordeler. Om vi ikke implementerer denne avtalen vil vi lide for det forsvarsmessig.

Harel avslutter:

– Obama spør nå hva som tjener Israels sikkerhet mest. Noen få ekstra boliger på noen bakketopper [i bosetningene på Vestbredden], eller å doble antallet avanserte jagerfly?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart