Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Forholdet mellom USA og Israel dramatisk endret

I sin dagsrevy 17. november 2010 brakte IBA et innslag hvor IBAs reporter Elli Wohlgelernter intervjuet sjefredaktøren for Jerusalem Post, David Horovitz. Horovitz sa at tidligere pleide amerikanere og israelere å samarbeide for å komme fram til et felles standpunkt for å få palestinerne til å godta Israels rett til å eksistere, og forsøke å bruke belønning og straff for å få palestinerne med på en fredsavtale. USA og Israel var samarbeidspartnere og satt, billedlig talt, på samme side av bordet.

Nå er det helt annerledes. USA og Israel er i harde forhandlinger, der de forsøker å presse hverandre og utnytte hverandres svakheter.
Uavhengig av hva som måtte være i den pakken det tales om, er det et fullstendig skifte i forholdet mellom Israel og USA, i selve dynamikken. Det er utrolig bekymringsfullt, sier Horovitz.

Ett av punktene som drøftes, er om USA skal fortsette å nedlegge veto mot FN-resolusjoner som vil gi palestinerne en stat uten en avtale med Israel. Det har vært selvsagt til nå. Men nå tilbyr USA, ifølge angivelige lekkasjer, å love Israel å stanse slike resolusjoner i ett år mot at Israel godtar en stans i byggingen i israelske bosetningsområder [som alle regner med vil tilfalle Israel ved en endelig fred]. [Man venter et bytte av land der Israel får noe av Vestbredden mens palestinerne får tilsvarende områder av Israel.]

Dette er latterlig, sier Horovitz. Verken Israel eller USA har noen interesse av en palestinsk stat som er erklært ensidig, uten at kjernespørsmålene er løst. Det signaliserer til palestinerne at de kan få sin stat uten å inngå kompromisser.

Det som er skjedd bare de siste ukene, er en bisarr endring i de forutsetningene forholdet mellom Israel og USA hittil har bygd på.

Fra andre kilder vet vi at Abbas var villige til forhandlinger med Israel også uten byggestans. Men når USA krever det, kan ikke Abbas kreve mindre. Derfor tjener USAs standpunkter til å fremme ekstreme krav blant palestinerne.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart