Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Syria får lønn for dårlig oppførsel

Syria har lært at det hjelper å ha dårlige venner dersom man skal lykkes med å bryte ut av internasjonal isolasjon, mener Jonathan Spyer.

17. februar 2010 utnevnte USAs president Barack Obama den høyt respekterte diplomaten Robert Stephen Ford som ambassadør til Damaskus. Syria, som praktisk talt har vært under diplomatisk isolasjon i fem år, er blitt tatt inn i varmen igjen.

Uten kompass
Midtøsten-analytiker, forfatter og journalist Jonathan Spyer mener USA «navigerer uten kompass i sitt Midtøsten-diplomati». Han mener Syria har opprettet kontakt med Iran og trosset Vesten nettopp for å få oppmerksomhet og bli tatt inn i varmen igjen.

– Den syriske politikken har tydeligvis virket. Og siden det finnes lite mer edelt enn å lære fra tidligere suksesser, er det verdt å legge merke til deres handlinger på veien mot en ny oppblomstring, skriver Spyer i en kommentarartikkel i Jerusalem Post 7. januar.

Katastrofeåret
Syrias «katastrofe» inntraff i 2005. Landet ble tvunget til å forlate sin inntektsbringende okkupasjon av Libanon, USA hadde kontroll i Irak og Israel klarte å stanse terroren fra de Damaskus-baserte terrorgruppene. Framtiden så mørk ut for president Bashar Assad og hans regjering.

– Men hvordan kom vi derifra til dit vi er i dag? Formelen er enkel og velkjent. Den inneholder potensiell og faktisk bruk av politisk vold for deretter å tilby tilbakeholdenhet, hevder Spyer.

Politiske drap
Syria ødela stabiliteten i Libanon straks etter å ha trukket seg ut. En rekke drap på antisyriske politiske skikkelser og journalister ble gjennomført av Hizbollah, på Syrias bestilling. Dette ble mer enn vestlige og moderate arabiske stater kunne takle. Damaskus ble enda mer isolert.

Men nå har USA skapt en nærmest «surrealistisk situasjon» mener journalisten. Syriske regjeringsmedlemmer etterforskes for drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri. Samtidig regnes landet som en nøkkelbrikke i arbeidet med å hindre mer vold fra terrorgruppene som Syria selv og Iran støtter.

Bare å nevne forhandlinger
Det israelske forsvaret er også overbevist om at Syria leter etter en vei ut av «vennskapet» med Iran. Og for at det skal skje trenger Syria bare å nevne forhandlinger med Israel, for at et meglerland skal komme løpende. Det skjedde blant annet i 2007 da landet følte seg isolert. Tyrkia meldte seg som megler og isolasjonen av Damaskus-regjeringen var brutt.

– Deres erfaring er at så lenge de oppfører seg forholdsvis riktig, vil de både kunne forhandle og støtte organisasjoner som driver med terror mot Israel, uten at det koster dem noe som helst, skriver Spyer.

Ønsker ro
Mange mener USAs president Barack Obama har valgt å bryte isolasjonen av Syria på grunn av situasjonen i Irak. Amerikanerne ønsker ro nå som styrkene snart skal trekke seg ut. Og det er Syria som holder på alle kortene.

Grensen mellom Syria og Irak blir stadig infiltrert av ferske opprørsoldater, klare for å gjøre jobben vanskelig for amerikanerne. Igjen har deres enkle metoder vist seg å fungere.

Lærdommer
Ifølge Spyer er det to viktige ting man kan lære av Syrias suksess når det gjelder å få i både «pose og sekk» politisk sett.

1. Dersom du er i konfrontasjon med Vesten, så bare forbli tøff. For til slutt vil Vesten og deres allierte gå lei. Særlig dersom du er villig til å betale en pris som den andre siden ikke er. «Den valutaen Syria har handlet med, med diskréhet og bestemthet, er politisk vold. Terror og støtte til mord – i Irak, i Libanon og mot Israel – ser ut til å ha blitt gjort uten noen kostnad. Faktisk tjener de heller på det», skriver han i kommentarartikkelen.

2. Du må samtidig knytte deg tett opp mot regionens verste diktatur, samtidig som du uttrykker ditt ønske om dialog med alle andre. Det vil føre til at du blir sett på som et uunnværlig land. «Denne statusen vil likevel kun bli opprettholdt så lenge du vedlikeholder din allianse med diktaturet – i dette tilfellet, Iran».

– Med andre ord lærer Syria alle politistater og antivestlige bevegelser som støtter vold mot Vesten, at å vedlikeholde allianser med Vestens fiender er nøkkelen for å bryte ut av isolasjonen […] og til slutt etablere vennskap og respektfulle relasjoner med Vesten, hevder Spyer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart