Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jerusalem Post avviser kritikk av Mavi Marmara-granskning

Påstandene om at Turkel-kommisjonen "hvitvasker" IDF i granskningsrapporten av Mavi Marmara-bordingen er ikke uventede, men dypt urettferdige, skriver Jerusalem Post.

Den israelske Turkel-kommisjonens etterforskning av IDF-raidet av skipsflåten på vei mot Gaza-stripen i mai 2010 er «troverdig, upartisk og gjennomsiktig». Det var ordene talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Philip Crowley, brukte da han skulle kommentere rapporten tirsdag. Men som vanlig ble USA stående nesten alene i sin støtte til Israel i denne saken.

I sin rapport slår kommisjonen fast at «på tross av det mindre antallet av episoder hvor vi ikke klarte å komme til en konklusjon, var handlingene som ble gjort [av IDF-soldatene] funnet å være i tråd med internasjonal lov.» Ni tyrkere ble drept i konfrontasjon med israelske soldater på Mavi Marmara, som sammen med en flåte av andre båter var på vei mot Gaza-stripen.

«Hvitvasking»
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan hevdet mandag at granskningen er «uten verdi eller troverdighet» og at den er «satt sammen på bestilling». Den britiske avisen The Independent uttalte seg i liknende ordelag, da den samme dag anklaget kommisjonen for «hvitvasking av militæret».

Jerusalem Post tar på lederplass opp denne kritikken. Avisen reagerer på at slike sterke ord kan bli rettet mot kommisjonen og Israel, åpenbart uten at man i det hele tatt har satt seg nok inn i arbeidet med rapporten.

Men i dagens internasjonale klima er det tydeligvis nok å konkludere at «Israel handlet innenfor internasjonal lov», for å bli stemplet som «useriøs», hevder man.

40 aktivister
Det verken Erdogan eller The Independent tar innover seg, er funnene som viste at så mange som «40 aktivister» fra Tyrkia tok del i kampene. Disse var fra den tyrkiske «menneskerettighetsorganisasjonen» IHH, utstyrt med «klubber, jernstenger, jernkjeder, steinslynger og kulelager.»

Det virker ikke som de bryr seg om at regjeringen ikke hadde regnet med «et scenario av organiserte styrker, bevæpnet med dødelige våpen (som) aktivt motsatte seg forsøkene på bording» av Mavi Marmara-båten. Det var altså ikke planlagt fra øverste hold å myrde deltakere i hjelpesendingen.

Det betyr heller ikke noe for kritikerne at soldatene, som uventet havnet oppi slåsskamper og forsøkte å skille mellom farlige og ufarlige passasjerer, opptrådte i tråd med internasjonal lov, skriver Jerusalem Post.

– Overbevisningen om at Turkel-kommisjonens funn ikke er troverdige på grunn av en eller annen innbilt forutinntatthet, er svært nedlatende, men fullstendig forutsigbart, heter det i lederen.

Eksperter støtter konklusjonene
Helt siden juni har komiteen arbeidet med en slitsom etterforskning. De har sett tusenvis av videoklipp og hørt like mange lydopptak av ulike kilder, transkripsjoner, regjeringsmøter og IDF-briefinger. De har gjennomgått opptak fra forhørene av flåtedeltakerne, som ble gjennomført av israelsk politi.

I tillegg gav de både tyrkere og briter som deltok på Mavi Marmara muligheten til å la seg intervjue, men ikke én tok imot innbydelsen. Men representanter fra tre israelske menneskerettighetsorganisasjoner og to andre israelere som var med på flåten på vei mot Gaza-stripen takket ja.

Kommisjonen bestod av fem israelske jurister. Men også Lord David Trimble og Ken Watkin deltok i prosessen som observatører. Førstnevnte vant Nobels fredspris i 1998 og er fra Nord-Irland. Sistnevnte har arbeidet innenfor Canadas militære rettssystem i en årrekke. Begge støttet konklusjonene til kommisjonen.

Turkel hentet også inn hjelp utenfra, fra framtredende eksperter på internasjonal rett. Blant de konsulterte var professor Heintschel von Heinegg fra Tyskland, professor Michael Schmitt fra Storbritannia og den israelske professoren Ruth Lapidot. Alle har sagt seg enige i de justisfaglige vurderingene som ble gjort.

Ingen «zionistkonspirasjon»
– Skal vi tro at alle disse respekterte professorene og ekspertene satte hele sitt rykte på spill i en stor zionistkonspirasjon, designet for å «hvitvaske militæret»? At alle de lange timene med etterforskning og avhør bare var en bløff, spør Jerusalem Post ironisk.

– Noen foretrekker åpenbart å klynge seg til slike forestillinger, i stedet for å innrømme at Israels militære ikke er i behov av noen «hvitvasking». For de skulle aldri ha blitt tilgriset i utgangspunktet, avslutter avisen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart