Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

President Mubarak gikk av

Det ble skapt historie i Egypt fredag kveld, da president Hosni Mubarak overgav makten til militæret.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Egypts president Hosni Mubaraks 30 år gamle regime har kommet til en slutt. Fredag kveld offentliggjorde visepresident Omar Suleiman at Mubarak har gått av og overgitt makten til hæren.

Offentliggjøringen kom kun få timer etter at presidenten og hans familie do fra palasset i Kairo til Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøya.

Massiv jubel
Det brøt ut kraftig jubel blant de hundretusenvis av demonstranter som hadde samlet seg ved Tahrir plass i Kairo, da offentliggjøringen kom på statlig fjernsyn.

– Folket har felt regimet, sang folkemengden som vaiet med flagg, gråt og omfavnet hverandre.

– Største dagen i mitt liv
Nobels fredsprisvinner Mohammed ElBaradei, som har kjempet for regimeskifte i Egypt i mange år, sa til The Associated Press da nyheten kom:

– Dette er den største dagen i mitt lov. Landet har blitt frigjort etter tiår med undertrykkelse.

ElBaradei la til at han forventer et «vakkert» maktskifte i landet.

Fornøyde demonstranter
– Jeg kan ikke tro at jeg skal få se en annen president i min levetid! Jeg ble født under Anwan Sadats regjeringstid, men var bare fire år da han ble drept. Jeg er overveldet over nyheten om at Mubarak går av. Ingenting kan stanse det egyptiske folket lengre. Dette er en ny æra for Egypt, sier en demonstrant til Reuters.

– Endelig er vi frie! Fra nå av vil de som skal regjere vite at dette folket er fantastisk, sa 60-åringen Sfwan Abo Stat. Også han var til stede ved Tahrir plass.

Demonstrasjoner har ført fram
I over to uker har folkemasser samlet seg her hver dag i protest mot regjeringen og høye priser på basisvarer. Flere tusen har bodd på gaten i telt. Arrangørene lovet gang på gang at de aldri vil fjerne seg eller avbryte demonstrasjonen før Mubarak har overlevert makten til folket.

Til slutt fikk de ønsket sitt oppfylt, bare 24 timer etter at Mubarak uttalte at han ikke ville gå av før i september.

Forsiktige i uttalelsene
Israel har inntatt en forsiktig holdning til revolusjonen i nabolandet. Nasjonen har nytt godt av 30 år med fredsavtale under Mubaraks regjeringstid og frykter at et islamistisk styre i landet kan bety slutten på denne avtalen.

Samtidig har statsminister Shimon Peres uttalt at et «sant demokratisk» Egypt vil velge fred framfor krig med sine naboer.

Statsminister Benjamin Netanyahu har understreket at skjebnen er i det egyptiske folks hender og at Israel ønsker fred med enhver egyptisk regjering.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart