Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Fredsavtalen med Israel er over

Ayman Nun, som er en av de framstående sekulære opposisjonslederne i Egypt, mener fredsavtalen med Israel er historie.

De sekulære og utdannede i Egypt har vært blant de fremste aktørene i demonstrasjonene mot Hosni Mubarak de siste ukene.

Vestlige medier har brukt dette som argument mot mange israeleres frykt for at fredsavtalen mellom landene kan ryke.

Avgjørende for Israel
For Israel har denne fredsavtalen vært svært avgjørende. Samtlige tre store kriger i landets første tre tiår ble utkjempet på tre ulike fronter: Nord, sør og øst.

Da daværende Egypt-president Anwat Sadat undertegnet fredsavtalen på Camp David i 1979 kunne IDF tone ned trusselen fra sør i sine krigsscenarioer. Dessuten var det en del av avtalen at egyptiske styrker ikke lenger fikk operere på Sinai-halvøyen, bortsett fra grensevaktene.

Da Sadat ble myrdet i 1981 fulgte Hosni Mubarak etter. Han respekterte avtalen til sin forgjenger og bygget opp et forholdsvis tett forhold til Israel. Så tett at landene skal ha samarbeidet svært godt også på etterretningssiden.

Hva nå?
Men nå er Mubarak borte. Israelsk presse spør seg nå: «Hva med fredsavtalen?» Politikerne i landet har ikke på noen måte offentlig omfavnet revolusjonen i nabolandet. Statsminister Benjamin Netanyahu gav for få uker siden regjeringen munnkurv i saken. Imens har vestlige presse kritisert landet for å være nærmest politiske hypokondere.

Et demokratisk Egypt er et Egypt som vil søke fred med sine omgivelser og gå med på kompromisser, har man sagt. Også venstresiden i israelsk presse har hevdet dette de siste ukene, i en svært interessant intern Egypt-debatt som har pågått i Israel.

– Den er over
Søndag kom Dr. Ayman Nur, som regnes som lederen for den sekulære opposisjonen i Egypt, med en erklæring som nok ser ut til å støtte opp om argumentene til kritikerne i Israel. Ifølge lederen for Tomorrow Party er fredsavtalen mellom Israel og Egypt snart forbi.

– Camp David-avtalen er over, sa han i et intervju på egyptisk radio.

Nur, som planlegger å stille som presidentkandidat i et framtidig valg, sier «det minste» Egypt må gjøre er å reforhandle avtalen fra 1979.

Hans uttalelser står i dyp kontrast til de positive vestlige stemmene som forventer en fortsatt stabil fred mellom partene. Nur snakker også tvert imot den egyptiske hæren, som for få dager siden erklærte at fredsavtalen med Israel vil bli opprettholdt slik den står.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart