– Fredsavtalen med Israel er over

Ayman Nun, som er en av de framstående sekulære opposisjonslederne i Egypt, mener fredsavtalen med Israel er historie.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

De sekulære og utdannede i Egypt har vært blant de fremste aktørene i demonstrasjonene mot Hosni Mubarak de siste ukene.

Vestlige medier har brukt dette som argument mot mange israeleres frykt for at fredsavtalen mellom landene kan ryke.

Avgjørende for Israel
For Israel har denne fredsavtalen vært svært avgjørende. Samtlige tre store kriger i landets første tre tiår ble utkjempet på tre ulike fronter: Nord, sør og øst.

Da daværende Egypt-president Anwat Sadat undertegnet fredsavtalen på Camp David i 1979 kunne IDF tone ned trusselen fra sør i sine krigsscenarioer. Dessuten var det en del av avtalen at egyptiske styrker ikke lenger fikk operere på Sinai-halvøyen, bortsett fra grensevaktene.

Da Sadat ble myrdet i 1981 fulgte Hosni Mubarak etter. Han respekterte avtalen til sin forgjenger og bygget opp et forholdsvis tett forhold til Israel. Så tett at landene skal ha samarbeidet svært godt også på etterretningssiden.

Hva nå?
Men nå er Mubarak borte. Israelsk presse spør seg nå: «Hva med fredsavtalen?» Politikerne i landet har ikke på noen måte offentlig omfavnet revolusjonen i nabolandet. Statsminister Benjamin Netanyahu gav for få uker siden regjeringen munnkurv i saken. Imens har vestlige presse kritisert landet for å være nærmest politiske hypokondere.

Et demokratisk Egypt er et Egypt som vil søke fred med sine omgivelser og gå med på kompromisser, har man sagt. Også venstresiden i israelsk presse har hevdet dette de siste ukene, i en svært interessant intern Egypt-debatt som har pågått i Israel.

– Den er over
Søndag kom Dr. Ayman Nur, som regnes som lederen for den sekulære opposisjonen i Egypt, med en erklæring som nok ser ut til å støtte opp om argumentene til kritikerne i Israel. Ifølge lederen for Tomorrow Party er fredsavtalen mellom Israel og Egypt snart forbi.

– Camp David-avtalen er over, sa han i et intervju på egyptisk radio.

Nur, som planlegger å stille som presidentkandidat i et framtidig valg, sier «det minste» Egypt må gjøre er å reforhandle avtalen fra 1979.

Hans uttalelser står i dyp kontrast til de positive vestlige stemmene som forventer en fortsatt stabil fred mellom partene. Nur snakker også tvert imot den egyptiske hæren, som for få dager siden erklærte at fredsavtalen med Israel vil bli opprettholdt slik den står.

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart