Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hvorfor presses alltid Israel til å be om unnskyldning?

Hvorfor må Israel be om unnskyldning for noe andre har gjort galt?

Det er den israelske journalisten Deborah Danan som stiller spørsmålet. Hun er redaktør for Jerusalem Posts Premium Zone, en betalingstjeneste på avisens nettsted med tilgang til blant annet eksklusive rapporter og kommentarer.

Israel får til stadighet skylden for ting landet ikke selv er ansvarlige for, og må ydmykt bøye hodene og be om unnskyldning for noe andre har gjort galt, påpeker Danan.

Spillet «Gi Israel skylden»
Hun beskriver det hele som et «spill», hvor Israel alltid kommer ut som taper.

Spillereglene er enkle: Målet er tilsynelatende at Israel skal be om unnskyldning. Det fungerer slik at motstanderen først handler på en måte som enten truer staten Israels sikkerhet, eller bryter internasjonal lov. Deretter svarer IDF på truslene. Det hele ender i en «beklagelig hendelse» der noen av motstanderens «spillere» ender opp med å miste livet.

Kort tid etter truer så motstanderen med å bryte alle diplomatiske bånd med Israel, dersom Jerusalem ikke kommer med en offentlig beklagelse. Når man har kommet så langt stanser spillet opp, fordi ingen av partene vil se seg selv i taperrollen.

Tyrkia krever unnskyldning
I en pågående runde av «Gi Israel skylden»-spillet er det Tyrkia som er motstanderen. Ankara stod for første trekk, slik spillet jo er. De ga sin støtte til en skipsflåte som på ulovlig vis forsøkte å bryte sjøblokaden av Gaza. Aksjonen ble ledet av IHH, som Danan beskriver som en «tyrkisk terrororganisasjon». Israel forsvarte seg og bordet blant annet IHHs skip Mavi Marmara. Der stod voldelige aksjonister klare til å slå til mot israelske soldater i det de landet på dekk.

Konfrontasjonen ender med at ni tyrkiske statsborgere mister livet. Tyrkia blir deretter sinte på Israel fordi de har brutt «spillereglene». For i dette spillet er det nemlig bare den ene siden som har lov til å både bestemme og bryte reglene. Derfor krever de at Israel beklager hendelsen, noe regjeringen til nå har nektet å gjøre. Dermed er situasjonen mellom de to tidligere allierte statene fortsatt i stå.

Egypt krever unnskyldning
I forrige uke oppstod en lignende situasjonen på Sinai-halvøya. Først utplasserte Egypt ekstra styrker i området for å få kontroll over sikkerhetssituasjonen. Dette skjedde med Israels velsignelse, ettersom fredsavtalen mellom landene egentlig ikke tillater sterk egyptisk militær tilstedeværelse på Sinai.

Men dette hjalp så lite. Torsdag ble åtte personer drept i nærheten av Eilat, etter at rundt 20 terrorister kom seg over grensen fra Egypt. IDF måtte ta saken i egne hender og åpnet ild mot dem. Dessverre ble også noen egyptiske sikkerhetsvakter drept i prosessen.

Derfor må «selvsagt» Egypt kreve at Israel ber om tilgivelse.

Israel gav etter
– Nei, Allah forby at Egypt selv skulle beklage at de tillot terrorister å krysse grensen mot Israel og planlegge et angrep mot landet […] Israel bes om å beklage til Egypt for en militær blunder som var et direkte resultat av deres egen ineffektivitet, skriver Danan med en ironisk tone.

Allerede i helgen sendte forsvarsminister Ehud Barak ut en pressemelding hvor han beklaget tap av liv på egyptisk side.

Unnskyldning egentlig ikke målet
Men i bunn og grunn er ikke målet for dette spillet at Israel skal be om unnskyldning, forklarer redaktøren. Verken Egypt eller Tyrkia er egentlig interessert i noen beklagelse. Målet er enkelt og greit å fortsette spillet så lenge som mulig.

Gjennom det kan Egypt, Tyrkia og andre «motstanderstater» rette sine egne innbyggeres fokus bort fra sine egne interne problemer og over på Israel, landet som så ofte ikke vil be om unnskyldning for noe de ikke har gjort.

Israel kan aldri vinne
Skjebnen til disse nasjonenes diplomatiske forbindelser med Israel avhenger slett ikke av noen unnskyldning fra Jerusalem, mener hun. Den avhenger av den interne situasjonen i landene selv.

– Reglene er lagt opp slik at Israel aldri vil komme ut av situasjonen som vinneren. Kanskje er det heller på tide at Israel slutter å spille dette patetiske spillet, undrer Danan.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart