Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Egypts regjering ber om å få trekke seg

En politibil i flammer under opptøyer i Kairo mandag. Foto: Jonathan Rashad, Flickr.com
Etter tre sammenhengende dager med sammenstøt i Kairo, har den midlertidige regjeringen søkt om avskjed til Egypts militære råd.

Om én fattig uke er det parlamentsvalg i Egypt. Et valg som trolig vil bli det mest frie i landet på flere tiår. Tross dette bakteppet valgte landets overgangsregjering å trekke seg mandag, som en følge av sammenstøtene ved Tahrir plass de siste tre døgnene. De krever stadig flere menneskeliv.

Dødstallet har nå steget til 33 personer i løpet av de tre dagene sammenstøtene har pågått. Minst 1.250 mennesker skal ha blitt såret, melder Yedioth Aharonoth. Gatekampene betegnes som de verste siden den egyptiske revolusjonen i februar.

Lovet å trekke seg
For at regjeringens lovord om å trekke seg skal få gjennomslag, må først Egypts øverste militære råd bestemme seg for om de vil akseptere ønsket. En kilde sier til den israelske avisen at ingen beslutning vil tas før hæren eventuelt har funnet en ny presidentkandidat.

Demonstrantene i Kairo krever en slutt på hærens regime i Egypt, som innsatte seg selv som en overgangsmyndighet etter at Hosni Mubarak trakk seg fra presidentembedet i vår. De lovet å overgi makten til sivile myndigheter, etter å ha få stablet på beina demokratiske valg.

Holder de løftet?
Om én uke får egypterne kun deler av denne lovnaden oppfylt. For selv om parlamentsvalget vil bli avholdt da, hevder hæren at et presidentvalg ikke kan gjennomføres før tidligst i utgangen av 2012. Det mener mange av demonstrantene er løgn som forsøker å dekke over deres egentlige hensikt: Å aldri slippe fra seg maktens ror.

Overfor israelske aviser sa flere demonstranter mandag at folket «aldri skulle  ha forlatt Tahrir-plass» etter Mubaraks avgang. Nå vil de fortsette sine demonstrasjoner for å sikre at hæren holder det de lovet.

 

Kommer den egyptiske hæren til å holde løftene til sitt folk? Skriv din mening under.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart