Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Krisemøte etter angrep på IDF-base

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Tidlig tirsdag morgen gikk 50 bosettere og høyreekstreme israelere på herjetokt i en militærbase på Vestbredden.

Statsminister Benjamin Netanyahu har innkalt til krisemøte etter angrepet på hovedkvarteret til Efraim regionale brigade i nærheten av Kedumim.  Forsvarsminister Ehud Barak, forsvarssjef Benny Gantz, øverstkommanderende for IDFs sentralkommando Avi Mizrahi, politisjef Yochanan Danino og sikkerhetsminister Yitzhak Aharonovitch er blant deltakerne i møtet, skriver Jerusalem Post.

Netanyahu har allerede gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å «handle aggressivt» mot alle som angriper IDF-soldater. Forsvarsminister Ehud Barak har gitt IDF ordre om å bruke alle tilgjengelige ressurser på å stanse slike angrep.

– Denne hendelsen fortjener all fordømmelse, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor. «Sikkerhetsstyrkene skal kunne konsentrere seg om å forsvare våre innbyggere og ikke slike forferdelige handlinger.»

 

Vandaliserte basen

Aktivistene som angrep brente bildekk, la ut spiker på veiene, vandaliserte kjøretøy og kastet stein på jeepen til brigadesjefen, oberst Ran Kahane. En IDF-offiser ble lettere skadet i angrepet, skriver Ha’aretz. Samtidig med angrepet på militærbasen, blokkerte andre aktivister en hovedvei på Vestbredden og kastet stein mot palestinske kjøretøy og mot IDF-soldater i området.

Angrepene er det siste i en serie fra ekstreme bosettere mot palestinere og IDF. Aktivistene kaller aksjonene «priselapp»-angrep. Målet er å skremme israelske myndigheter fra å gripe inn mot bosettere eller avskrekke palestinere som de er i konflikt med.

Noen timer før angrepet på Efraim-brigaden, hadde IDF evakuert omkring tjue aktivister fra en eldre bygning aktivistene hadde inntatt ved Israels grense mot Jordan.

 

Høyresiden fordømmer angrep

De voldelige bosetterne har ikke støtte for sitt angrep fra bosetterledere eller den politiske høyresiden. Danny Dayan, som er formann for bosetterrådet Yesha, har  ringt oberst Kahane og fordømt «det skammelige og utakknemlige» angrepet.

– Som leder for Yesha-rådet, og ikke minst som en innbygger i sonen som du har kommando over, vet jeg godt hvor viktig arbeid du og offiserene og soldatene dine i divisjonen gjør hver dag og hver natt for dens beskyttelse, skal Dayan ha sagt.

– Vi ber om etterforskning og streng straff for disse menneskene som har adoptert taktikken til arabiske terrorister og aktivister fra den ekstreme venstresiden, sier den høyreorienterte organisasjonen Im Tirtzu i en uttalelse.

Knesset-medlem Zevulun Orlev fra det høyreorienterte partiet Habayit Hayehudi fordømmer angrepet.

– Det virker som om den nåde som er vist i tidligere tilfeller bare inviterer til nye angrep mot IDF, sier Orlev.

Knesset-medlem Yaakov Katz, leder for National Union, det mest høyreorienterte partiet i Knesset, fordømmer angrepet.

– Alle som skader IDF, og IDFs soldater og offiserer, har ingenting med bosettere å gjøre, og ønsker i virkeligheten å skade dem [bosetterne], sier Katz.

 

Reaksjoner fra politikere

Opposisjonsleder Tzipi Livni anklager Netanyahu-regjeringen for å blåse liv i ekstremistenes flamme.

– Bosettervold mot en IDF-base er et nytt nivå av ekstremisme som møter Israel med aksept, stilltiende støtte og hint fra Netanyahu-regjeringen, direkte og indirekte, sier Livni. Hun sikter blant annet til det hun mener er 0regjeringens støtte til «ekstreme lovforslag» og passivitet overfor ekstreme rabbinere.

– Dette er kriminelle, jødiske terrorister som skader sikkerheten til Israel, sier Matan Vilnai, minister i regjeringen med ansvar for den nasjonale sikkerheten.

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart