Disse syrerne har lært å hilse fra Europa. (Skjermdump fra Dagbladet.no 22. desember 2011.)
Disse syrerne har lært å hilse fra Europa. (Skjermdump fra Dagbladet.no 22. desember 2011.)

Disse syrerne har lært hvordan man skal hilse sin Führer

Bashar Assad sender ut bilder for å vise at han har støtte i folket, og ender opp med å avsløre noe om regimets natur.

Det syriske nyhetsbyrået SANA sender «så godt som hver eneste dag ut bilder av smilende og engasjerte syrere som hyller sin store leder, Bashar al-Assad», skriver Dagbladet i bildeteksten til dette bildet som ble publisert onsdag 21. desember. SANA opplyser at bildet fra en pro-Assad demonstrasjon ble tatt i byen Tartous 20. desember.

Det er neppe mange statsledere, heller ikke av verdens mange diktatorer, som ville latt sitt offisielle nyhetsbyrå distribuere bilder av tilhengere som viser nazihilsen. Men Assad tar ikke slike hensyn. Han lar hele verden se hvor medlemmer av Ba’ath-partiet har lært å hilse.

Rikskansler Adolf Hitler hylles med Hitlerhilsen da han entrer talerstolen i den «stortyske» Riksdagen november 1941.   Foto: Deutsches Bundesarchiv
Rikskansler Adolf Hitler hylles med Hitlerhilsen da han entrer talerstolen i den «stortyske» Riksdagen november 1941. Foto: Deutsches Bundesarchiv

Fra i vår har det syriske regimet slått kraftig ned på opprør i landet. I midten av desember anslo FN at 5.000 mennesker var drept, 14.000 mennesker var arrestert og 12.400 hadde flyktet til naboland. Bare i denne uken skal over 200 mennesker være drept.

 

Overlevelsesstrategi

For Assad-familien er maktbruken en overlevelsesstrategi, påpekte Barry Rubin i sin bok The truth about Syria fra 2007 (les bokomtale). Bashar Assad forstår at han må vinne for å overleve. Det har han blitt minnet om igjen senest i år, da han så Gaddafis skjebne.

Dersom en etnisk konflikt bryter ut i Syria med full styrke, vil alawittene være svært underlegne i antall. Andre religiøse og etniske grupper kan ha flere motivasjonsfaktorer, som innbyrdes forsterker hverandre, til å gå hardt til verks mot den nåværende makteliten. Både religiøst hat, politisk rivalisering og hevn etter fire tiår med Assad-diktatur kan få svært dødelige følger.

I boken lister Rubin opp åtte forklaringer på hvorfor forhandlinger med Assad-regimet ikke fører fram.

Sara Azmeh Rasmussen vokste opp i Syria. Her forteller hun om sin barndom i et fascistisk land.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart