Bosetningen Yitzhar. (Foto: Menachem Brody)
Bosetningen Yitzhar. (Foto: Menachem Brody)

IDF utestenger jødiske ekstremister fra Vestbredden

Tolv høyreekstreme jøder er midlertidig utestengt fra Vestbredden fordi de truer sikkerheten til palestinere og IDF-soldater i området.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Øverstkommanderende for IDFs sentralkommando, generalmajor Avi Mizrahi, har undertegnet ordren som gir begrensningen i aktivistenes bevegelsesfrihet. Utestengelsesperioden varierer fra mellom tre og ni måneder. IDF sier i en uttalelse at «alle andre alternativer ble vurdert».

– Aktivistenes handlinger utgjorde en reell trussel mot menneskeliv og samfunets ro og orden, sier kilder i sikkerhetsstyrkene til Ha’aretz. Det er sikkerhetstjenesten Shin Bet som har anbefalt tiltaket, skriver Yedioth Aharonoth.

Aktivistene, som kommer fra bosetningene Yitzhar, Havat Gilad, Elon Moreh og Ramat Migron, fikk overlevert ordren natt til torsdag.

Tiltaket kommer som en direkte reaksjon etter voldelige aktivisters angrep på en IDF-base på Vestbredden i desember. For fem måneder siden fikk tolv bosettere fra Yitzhar og utposter i området tilsvarende begrensninger i bevegelsesfrihet.

 

Kritikk fra National Union

Knesset-medlem Michael Ben Ari fra National Union er kritisk til IDF-aksjonen.

– Hvorfor har ikke venstreorienterte hooligans fått begrensninger i bevegelsesfrihet i Bil’in og Na’alin, sier han. De to palestinske landsbyene har i flere år sett ukentlige konfrontasjoner mellom palestinske aktivister og ytrevenstre-aktivister fra Israel på den ene siden, og israelske sikkerhetsstyrker på den andre.

– Netanyahus regjering gjør mer enn noen annen regjering for å skade rettighetene til bosetterne i Judea og Samaria, mener Ben Ari. National Union er det mest høyreorienterte partiet som er representert i den israelske nasjonalforsamlingen. Partiet er ikke del av Netanyahus regjereringskoalisjon.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart