Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Haredim kan få forlenget fritak for verneplikt

Statsminister Benjamin Netanyahu ønsker å forlenge ultraortodokse jøders fritak fra verneplikt med fem nye år. Det er lite populært hos mange sekulære israelere.

Den såkalte Tal-loven gir yeshivastudenter, jødiske elever ved bibelskoler, mulighet til å utsette militærtjeneste til etter fullførte bibelstudier, og gir dem en avkortet tjeneste dersom de da velger å gå ut i arbeidslivet. Den gir også mulighet til helt å unngå militærtjeneste for dem som fortsetter bibelstudier på fulltid.

 

Midlertidig ordning

For alle andre jødiske israelere er det obligatorisk militærtjeneste for både menn og kvinner. Tal-loven er vedtatt som en midlertidig ordning for fem år om gangen to ganger tidligere, og nå kommer debatten tilbake for fullt før en eventuell ny forlengelse. Loven har hele tiden blitt kritisert av sekulære.

Netanyahu sa tidligere i uken at han ønsker å forlenge lovens varighet med ytterligere fem år. Netanyahu mener ordningen har ført til økt militærtjeneste blant ultraortodokse.

– I 2011 var det 2400 ultraortodokse som meldte seg til militær- og siviltjeneste. 1282 av disse meldte seg til IDF. Det er en 40 prosent økning fra sist år. Fra 2008 er det en tredobling, opplyste Netanyahu til et møte i Knessets utenriks- og forvarskomite.

Avstemmingen i nasjonalforsamlingen Knesset kommer først til sommeren. Til tross for at regjeringskoalisjonen har indikert at de kommer til å stemme for, kan det bli en tung kamp med sterke røster imot.

 

Sterk motstand

Andre mener Tal-loven ikke gitt de forventede resultatene når det gjelder økt militærtjeneste blant ultraortodokse.

– Statsministerens kontor presenterer disse halvsannhetene og faktaene kynisk utenfor kontekst, for å rettferdiggjøre en lov som tillater denne immoralske virkeligheten til å fortsette. En [virkelighet] som om noen år vil føre til en situasjon der halve Israels befolkning unngår militærtjeneste, sier Knesset-representant Yohanan Plesner (Kadima) til Yediot Aharonoth.

Over fire tusen sisteårsstudenter på videregående skole har allerede undertegnet en underskriftskampanje mot en forlengelse av Tal-loven. De unge israelerne er engasjert i debatten fordi det er de som kommer til å gå inn i militæret som førsteårsrekrutter neste år. De mener det er uriktig at ikke alle har samme plikt til å tjenestegjøre for landet sitt.

Det er også profesjonelle i militæret som er uenige i at Tal-loven bør fortsette å gjelde. Det israelske forumet for lik tjeneste sier til Ha’aretz at «det er trist å se at statsministeren ignorer en underskriftskampanje med et krav om å endre loven signert av 50 generaler og oberstløytnanter».

 

Holdningsendring?

Siden Israel ble dannet har ultraortodokse jøder som studerer ved yeshivaer hatt mulighet til å fortsette studiene sine i stedet for å tjenestegjøre i militæret eller ta siviltjeneste. Dette har blitt meget kritisert, og Tal-loven ble innført for å gradvis endre på situasjonen, slik at israelere skulle tjenestegjøre på en likere måte.

Tal-loven belønner yeshivastudenter som velger å gå ut i arbeidslivet med forkortet militærtjeneste (menn har vanligvis tre års tjeneste, mens jenter har to år) eller ett år siviltjeneste uten lønn. Det var også en intensjon og håp med loven at ultraortodokse i større grad skulle melde seg frivillig til vernepliktstjeneste.

Mange ultraortodokse velger fortsatt å fortsette sine studier fremfor å gå inn i militæret. Det er likevel mulig at en holdningsendring har skjedd blant ultraortodokse som man ennå ikke kan se i statistikken. Tal-loven kan ha vært instrumentell i å endre hvordan ultraortodokse ser på militærtjeneste mener noen ultraortodokse. Tal-loven «skapte en annen type dialog blant mange ultraortodokse yeshivastudenter,» sa en ultraortodoks tidligere yeshivastudent som nå skal tjenestegjøre i IDF til Yedioth Aharonoth.

 

Barak støtter forlengelse

Israels utenriksminister Ehud Barak sa mandag, mens han var på et besøk på Vestbredden, at en forlengelse av lovens varighet vil gi tid til å løse problemene den kom for å løse.

– Loven har ikke levd opp til forventningene. Vi bør forlenge den med ett år til, så problemet kan bli løst, sier Barak til Ha’aretz. I løpet av turen understreket Barak at Israels sikkerhet er alle innbyggernes ansvar. Han mener at de som ikke blir innkalt til militæret bør være «forplikte seg til å tjenestegjøre landet sitt gjennom siviltjeneste».


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart