Generalmajor Amir Eshel. (Foto: Buddy8d, flickr og IDF)
Generalmajor Amir Eshel. (Foto: Buddy8d, flickr og IDF)

Amir Eshel er «naturlig kandidat» som ny sjef for luftforsvaret

Generalmajor Amir Eshel ligger an til å bli IDFs nye sjef for luftforsvaret. Han kommer fra jobb som sjef for plan- og strategiavdelingen.

Det er ventet at forsvarssjef Benny Gantz og forsvarsminister Ehud Barak kommer til å utnevne Eshel i løpet av kort tid, kanskje allerede i neste uke, skriver avisen Israel Hayom. Etter vurderingen til Gantz er Eshel «den naturlige kandidat» til å overta jobben etter generalmajor Ido Nechushtan. Barak har vært mer nølende, og bedt forsvarssjefen vurdere andre kandidater. Statsminister Benjamin Netanyahu skal ha ønsket å se sin militærsekretær, generalmajor Yohanan Locker, i stillingen. På grunn av disse uenighetene har utnevnelsen blitt utsatt, men nå tyder avisens opplysninger på at Gantz får viljen sin.

Etter at han ble forsvarssjef for ett år siden, har Gantz utnevnt ni nye generaler, mer enn én tredel av hele generalstaben. Det er ventet at Gantz kommer til å utpeke Locker til Eshels nåværende jobb.

 

Ulikt syn på Iran?

På grunn av den spente situasjonen overfor Iran, er det spekulert i Israel omkring luftforsvarskandidatenes ulike syn på et eventuelt militært angrep på Iran. Locker støtter et militært angrep mot atominstallasjonene, mens Eshel er motstander, har noen hevdet. Det er ikke sikkert at bildet er like enkelt. Locker er ikke ultra-hauk når det gjelder Iran, og Eshel er ikke en due, skrev Amos Harel i Ha’aretz 24. januar. Han argumenterte for å ikke blande Iran-spørsmålet inn i utvelgelsen.

I forrige uke påpekte Eshel at et Iran med atommakt kan avskrekke Israel fra å gå til krig mot Teherans terrorpartnere i Libanon (Hizbollah) og Gaza (Hamas og Islamsk Jihad). Han nektet å kommentere Israels mulighet for å ødelegge Irans atominstallasjoner, og påpekte at dette er en vurdering som regjeringen skal ta. IDFs ansvar er å levere en «verktøykasse» med alternativer, sa han.

– Vi har evne til å ramme en fiende veldig, veldig hardt, sa Eshel.

 

Fløy over Auschwitz

Eshel er gift og har tre barn. I tillegg til sin militære utdannelse og karriere, har han studert økonomi ved Auburn universitetet i Alabama og statsvitenskap ved Universitetet i Haifa.

I september 2003 ledet Eshel en formasjon av seks israelske F-16 fly som fløy over konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen.

– Vi, pilotene i IAF, som flyr i skyene over denne redselens leir, reiste oss fra asken av millioner av ofre, vi bærer deres utdødde skrik på våre skulder, ærer deres mot og lover å være et skjold for det jødiske folk og deres land – Israel, sa Eshel i radioen under overflygningen.

– Fra cockpiten så jeg et bilde av helvete, men samtidig viste [overflygningen] at den jødiske stat har kraft til å møte enhver utfordring, skrev Eshel senere.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart