Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Ny sabotasje mot gassforsyning

Egyptiske demonstranter utenfor Israels ambassade høsten 2011. (Illustrasjonsfoto: Maggie Osama, flickr.com)
Egyptiske demonstranter utenfor Israels ambassade høsten 2011. (Illustrasjonsfoto: Maggie Osama, flickr.com)
Gassforsyningen fra Egypt til Israel og Jordan ble nok en gang offer for et sabotasjeangrep i helgen. Sikkerhetssituasjonen i Sinai har blitt betydelig svekket etter Hosni Mubaraks fall for ett år siden.

Forsyningssystemet for naturgass på Sinai-halvøya er sabotert i hvert fall 12 ganger i løpet av det siste året. Siste angrep kom i helgen i Massaeed-området vest for el-Arish som ligger ved Middelhavet, melder Reuters. Det ble stopp i gassleveransene etter eksplosjonen. Innbyggere i al-Arish opplyste til Reuters at de kunne se flammer. Sikkerhetsmannskap og brannbiler rykket raskt ut til eksplosjonsstedet, fortalte vitner.

 

Dårligere sikkerhet

Egypt og Israel har en 20-års avtale om leveranser av naturgass. Den ble signert under Mubarak og noen egyptere er misfornøyde med avtalen. De mener Israel betaler for lite.

Eksplosjoner på gassrørledningen har tidligere ledet til flere uker stans i leveranser. Gassleveransene kommer fra selskapet Gasco, som er et datterselskap til det nasjonale egyptiske energiselskapet EGAS.

 

Urolighet i området

I november varslet Egypt at de ville øke sikkerheten langs gassrørledningen ved å installere alarmsystemer og frekvensen av sikkerhetspatruljer.

Sinai har lenge vært et urolig område, blant annet med misnøye blant beduinene. Beduinene mener de ikke får nok tjenester fra staten. Til tross for at beduinene driver mange av fem stjerners hotellene langs Rødehavet, sier de at de ikke får noen av fordelene. Tidligere i januar tok beduiner over et hotell på Sinai-halvøya, skriver Ha’aretz. De ansatte som var tilstede ved et av luksushotellene ble tatt som gissel, og beduinene ba om tre millioner kroner for å la de ansatte gå fri og ikke skade hotellet. De sa området hotellet hadde blitt bygget på egentlig tilhørte dem. Gislene ble raskt satt fri,  men beduinene krevde fortsatt penger for å ikke skade hotellet.

 

Økt gasspris = økt elektrisitetspris

I oktober doblet Egypt prisen for naturgassen de leverer til Jordan. Jordan meldte mandag at de kommer til å øke elektrisitetsprisen fordi det koster mer penger å importere energi på andre måter.

I Israel skal elektrisitetsprisen økt med 19 prosent de neste tre årene. Økningen i pris starter umiddelbart med 6 prosent i 2012. Stigningen i pris reflekterer økte transportkostnader og økt oljepris.

Egypt leverer for tiden kun 60 prosent av den naturgassen det er avtalt at de skal levere til Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart