Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Tyrkia sier nei til israelsk marine i NATO-oppdrag

En israelsk korvett, Saar 5. (Foto: IDF)
En israelsk korvett, Saar 5. (Foto: IDF)
Tyrkia nekter Israel å delta med et rakettskip på NATO-patruljering i Middelhavet.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=257279

Kilder innen diplomati og forsvar forteller at Tyrkia bestemte seg for å forhindre israelsk medvirkning etter at den israelske marinen stoppet Gaza-flåten i 2010. Siden den gang har Tyrkia forsøkt på ulike måter å torpedere israelsk deltagelse i NATO.

 

Israel har vært involvert i Active Endeavor siden 2008

Active Endeavor-operasjonen ble startet av NATO etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Et antall land stiller med skip for å patruljere Middelhavet. De deler informasjon om mistenkelige skip, og forhindrer våpensmugling og terroraktivitet.

Siden 2008 har Israel hatt en marineoffiser ved operasjonens hovedkvarter i Napoli. I 2009 sendte forsvarsminister Ehud Barak inn en offisiell anmodning om å få bidra til operasjonen med et rakettskip. I 2010 undertegnet Israel og NATO en avtale som skulle brøyte vei for skipets aktive deltagelse i Active Endeavor-operasjonen.

Selv om Israel har deltatt på en rekke NATO-aktiviteter de siste ti årene, har israelske styrker eller skip ennå ikke blitt sendt for å yte aktiv bistand.

 

Forholdet med Tyrkia og Israel

– Israels marine patruljerer Middelhavet uansett, og fordi vi er interessert i å oppgradere forholdet vårt med NATO, var det naturlig å foreslå en mer aktiv deltagelse i operasjonen. Men tyrkerne torpederte planen og nektet å tillate at et av våre skip ble med, sier en høytstående statsansatt til Jerusalem Post.

 

Forholdet mellom Tyrkia og Israel har blitt dårligere de siste årene. Tyrkia reagerte sterkt mot Israels operasjon mot Hamas på Gaza-stripen i 2009 (Gaza-krigen/ Operasjon Cast Lead). Senere ble forholdet ytterligere forverret i forbindelse med Gaza-flåten i 2010, hvor åtte tyrkiske aktivister ble drept.

 

Ny avtale på vei mellom NATO og Israel

Til tross for Tyrkias obstruksjoner, er det gode nyheter å komme med fra forholdet mellom Israel og NATO. Tjenestemenn i forsvaret kan fortelle Jerusalem Post at partene er nesten klare for å undertegne en ny samarbeidsavtale som vil styrke forholdet betydelig. Avtalen vil gi Israel mulighet til å delta i toppforum i NATO.

Israel holder også på å vurdere en anmodning fra NATO om å åpne et kontor ved deres hovedkvarter i Brussel. Kilder i forsvaret sier at tilbudet fortsatt ligger på bordet og at Israel holder på å «vurdere [det] positivt.»

Les hva MIFF har skrevet om dette tidligere.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart