Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Den arabiske liga ber FN sende fredsstyrke til Syria

Sjeik Khaild bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa fra Bahrain på et tidligere møte i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Bahrain UD)
Sjeik Khaild bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa fra Bahrain på et tidligere møte i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Bahrain UD)
Den arabiske liga vil trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Assad-regimet og ber FN sende fredsstyrke til Syria.

Den arabiske liga møttes søndag i Kairo. Ligaen bestemte seg for å oppløse sin observatørstyrke og heller be FN om å danne en fredsstyrke. De ber også arabiske land om å trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Assad og midlertidig bryte diplomatiske forbindelser med Damaskus.

 

Vil sende felles FN- og arabisk fredsstyrke

Den arabiske liga ser for seg en felles fredsstyrke med personell fra FN og arabiske land, melder nyhetsbyrået Reuters og Ha’aretz. Observatørene, som ligaen sendte til Syria i desember, har ikke kunnet bidra effektivt til å dempe voldsnivået i landet. Observatørkorpset har også slitt med interne stridigheter og logistiske problemer.

De arabiske utenriksministrene møttes i Kairo for å drøfte hva som kan gjøres etter at en resolusjon mot Assad ble nedstemt av Russland og Kina i FNs sikkerhetsråd i sist uke. Resolusjonen var basert på et forslag fra den arabiske liga og hadde bred vestlig støtte.

Lederen for den arabiske ligaen, Nabil Elaraby, har allerede foreslått en fellesstyrke til FNs generalsekretær, men planen har kun fått lunken mottagelse i FN foreløpig. USA og Tyskland sier de studerer planen, forteller Ha’aretz.

 

«Venner av Syria»

Tunisia varsler at de kommer til å være vertskap for det første møtet av «Venner av Syria», som vil bli avholdt 24. februar. Dette er en gruppe sammensatt av arabiske land, med støtte av vestlige land. Planen ble foreslått av Frankrike og USA, etter at sikkerhetsrådets resolusjon mot Assad ble stanset av Russland og Kina.

Qatars statsminister Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani sier at det nye forumet kommer til å være «en god mulighet for å skape en klar internasjonal bevegelse mot å hjelpe Syria til å komme seg ut av krisen».

 

Vil støtte opposisjonen

– Hvor lenge tillater vi oss selv å være tilskuere til det som skjer med våre brødre i Syria? Hvor  mye lenger skal vi gi det syriske regimet den ene utsettelsesperiode etter den andre, slik at det kan begå flere massakre mot sitt folk? spurte den saudiarabiske utenriksministeren Saud al-Faisal de andre ministrene ved begynnelsen av møtet. Han fortsatte med å si:

– Ved møtet vårt i dag ber jeg om utslagsgivende tiltak, etter fiaskoen av halvløsninger. Den arabiske ligaen bør … være åpne for alle kommunikasjonskanaler med den syriske opposisjonen og gi alle typer støtte til den, sa han.

Ministrene sa seg enige i å støtte opposisjonen, men ville ikke anerkjenne den som rettmessig makthaver i Syria. Den tunisiske utenriksministeren Rafik Ben Abdessalem sa at det var for tidlig å anerkjenne det syriske nasjonale råd og at opposisjonen måtte samles først.

 

Arabiske sanksjoner mot Syria

Resolusjonen som utenriksministrene vedtok erklærte vold mot sivile i Syria som et brudd på internasjonal lov, og påpekte at lovforbrytere fortjener straff. Den gjentok igjen en anmodning om at arabere bør igangsette økonomiske sanksjoner mot Syria og bestemme seg for å avbryter diplomatisk samarbeid med landet.

Diplomater og analytikere sier at sanksjonene araberne ble enige om å implementere sist år har hatt liten virkning fordi Iran og andre naboland ikke har blitt med på tiltakene.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart