Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

IDF sier budsjettkutt kan få alvorlige konsekvenser

Budsjettkutt på 1,5 milliarder kroner påvirker IDFs planlagte innkjøp, øvelser og forsvarsplaner. Generaler advarer mot dårligere beredskap.

Nedskjæringene som regjeringen ønsker å gjøre i forsvarsbudsjettet kommer til å påvirke reservestyrkenes øvelser og beredskap, sier militære kilder. IDF kan også måtte utsette mange større innkjøp.

De israelske bakkestyrkene må redusere budsjettet sitt for inneværende år med omlag 1,5 milliarder kroner. Dette er en del av forsvarets generelle innstramminger, forteller Yedioth Aharonoth.

 

Nedskjæringsplan

Generalmajor Sami Turgeman, øverstkommanderende for bakkestyrkene, har utarbeidet en nedskjæringsplan som vil kunne bety innkjøpspause fra israelske produsenter som Elbit Systems, Israel Military Industries og Rafael Advanced Defense Systems. Kuttene vil også ramme eksisterende avtaler, og utviklingen av nye forsvarssystemer.

Forsvarets administrasjon for utvikling av våpen og teknologi (Mafat) kommer også til å måtte kutte flere millioner kroner fra sitt årlige budsjett på 1,2 milliarder kroner. Kilder ved Mafat sier det nåværende budsjettet allerede er så lavt som Mafat kan klare.

 

Reservestyrkene blir hardt rammet

Reduksjonen i forsvarsbudsjettet kommer også til å påvirke reservestyrkenes øvelser og beredskap. Bakkestyrkenes reservestyrker fikk i utgangspunktet 2,3 milliarder kroner i 2012, men nå som budsjettet må reduseres betyr det at øvelser for reservestyrkene må komme i annen rekke. Militære bakkeenheter som er aktive og elitegrupper innen militæret må bli prioritert. Militære kilder sier til Yedioth Aharonoth at IDF kommer til å gjøre alt de kan for å ikke endre på øvelser for offiserer som leder avdelinger på alle nivåer.

En militær kilde sier nedskjæringene vil ha sin pris, en høy pris. IDFs plan om å trene frem allsidige kampavdelinger med elitesoldater kan bli rammet dersom midlene til innkjøp av de mest avanserte våpensystemer ikke er tilgjengelig. Israel kan få dårligere krigsberedskap på grunn av de nye budsjettbegrensningene, advarer offiserene.

– For IDF er 2012 allerede et år vi har «mistet». Investeringene som militæret har gjort fra år 2007 frem til i dag, som har økt og utviklet våre evner og muligheter, kommer til å gå rett i vasken, sierkilden til Yedioth Aharonoth.

 

Rakettforsvarssystemene vil også rammes

Viseforsvarssjefen, generalmajor Yair Naveh, advarer om at de kommende budsjettnedskjæringene kommer til å skade militærets evne til å øke sin satellittkapasitet og innkjøp av rakettforsvarssystemene Arrow og Magic Wand.

– Vi mangler fortsatt 4,6 milliarder kroner, sier Naveh.

Nedskjæringene har tvunget militæret til å utsette innkjøpet av ytterligere to Iron Dome bakkeenheter, og mange andre innkjøp i forhold til de to andre rakettforsvarssystemene Arrow og Magic Wand.

En kilde i forsvarsdepartementet understreker at det er «helt uaktuelt» å forsinke Arrow-prosjektet. Forsvarsdepartementet mener at alle de ulike prosjektene hittil bare er blitt rammet i liten grad av kuttene.

Kilder i militæret bekrefter at ingen kontrakter er kansellert foreløpig. Rafael, som produserer Iron Dome, er den eneste produsenten som er blitt informert om en forventet endring. Det er først i 2013 at forsvarsindustrien for alvor vil merke kuttene, dersom ikke advarslene skulle få regjeringen til å gjøre omprioriteringer.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart