Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Intern uenighet i Jerusalem om reaksjoner på Syria-vold

Syriske stridsvogner i byen Homs. (Foto: Freedom House, flickr.com)
Syriske stridsvogner i byen Homs tidlig i den syriske borgerkrigen. (Foto: Freedom House, flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu vil fortsette Israels nåværende distanserte holdning. Utenriksminister Avigdor Lieberman mener det er på tide at Israel klart fordømmer regimets handlinger og ber om Assads avskjed.

Israels lederskap er ikke enige når det gjelder hvordan Israel skal svare på hendelsene i Syria det siste året. Tusenvis av sivile er drept i aksjoner fra de væpnede styrkene til president Bashar Assad.

Utenriksminister Avigdor Lieberman mener det er på tide Israel fordømmer massakrene og krever Assads avgang. Statsminister Benjamin Netanyahu fortrekker å fortsette den vage holdningen, forteller Ha’aretz.

 

– Moralsk forpliktelse å fordømme

En sentral kilde sier det israelske utenriksdepartementet i løpet av de siste ukene har anbefalt regjeringen å fordømme massedrapene. Dersom Den arabiske ligaen, USA og EU har tatt en så klar stilling mot Damaskus, ved å innføre sanksjoner og be om Assads avskjed, er det ingen grunn til at ikke Israel skal gjøre det samme. Israel bør ikke ha en uklar politikk og være det siste vestlige land til å ta et standpunkt, argumenterer diplomatene.

Lieberman støtter sine byråkraters innstilling, og tatt saken opp med statsministeren og andre sentrale regjeringsmedlemmer. Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak er uenige i anbefalingen.

 

Redd for konspirasjonsteorier

Begge sider i debatten mener det er grunn til å tro at Israels holdning til situasjonen i Syria kan gi grobunn for konspirasjonsteorier.

Ansatte i utenriksdepartementet frykter arabere kan komme til å tenke at Israel foretrekker at Assad sitter ved makten, til tross for drapene på sivile.

Netanyahu mener at hvis Israel skulle ta sterk avstand fra Assad, kan det gi Assad muligheten til å si at Israel står bak revolusjonen.

 

Netanyahu sier lite

I juli gav Netanyahu et intervju til avisen Al-Arabiya. Han forklarte da at han mener det han sier om situasjonen i Syria kun vil bli brukt for å stoppe en reform i landet.

– Så, vi blander oss ikke inn i Syria, men det betyr ikke at vi ikke er bekymret, konstaterte Netanyahu da. I det samme intervjuet sa Netanyahu at Israel ikke har noen grunn til å bevare Assads regime.

Siden den gang har situasjonen i Syria forverret seg, aller sist med massakrene i Homs i februar.  Til tross for dette har Netanyahu ikke bedt Assad om å gå av. I løpet av regjeringsmøtet for to uker siden nevnte Netanyahu massakrene, men han var vag og nevnte ikke Assad i det hele tatt:

– De siste dagene har vi blitt minnet på hva slag nabolag vi bor i. Vi har sett den syriske hæren slakte sitt eget folk. Vi har sett andre blodige hendelser i regionen vår. Forskjellige ledere har ingen moralske sperrer mot å drepe hverken sine naboer eller sine egne folk, sa Netanyahu til regjeringen da.

 

Trår varsomt

– Situasjonen i Syria er sensitiv. Vi vil ikke at det skal se ut som om vi støtter en av partene. Vi har kommet til konklusjonen at det er bedre at vi tier stille. Syria prøver uansett å skape provokasjoner ved å bruke Hizbollah i nord og andre elementer for å dra oss inn [i konflikten]. Vi ønsker ikke å bli fristet, forklarer en tjenestemann sentralt plassert i regjeringsapparatet til Ha’aretz.

 

Klar tale gjennom diplomatiske kanaler

En annen tjenestemann som også jobber med spørsmålet sier at Netanyahu prøver å tråkke varsomt, selv om han kunne komme til å endre mening. Han sa også at Israel uttrykker seg sterkere gjennom stille diplomatiske kanaler enn de gjør offentlig.

– Når USA, Frankrike eller andre land spør oss hva vi mener, så forteller vi dem at vi synes Assad bør gå av. Men, Israel behøver ikke lage en offentlig kampanje av det, sier tjenestemannen.

Lieberman ba om Assads avskjed allerede i juli, men har siden ikke vært like åpenhjertig på grunn av Netanyahus holdning.

Lieberman ba derimot Israels ambassadør til FN, Ron Prosor, om å gi en kritisk tale under debatten om den syriske massakren i FNs generalforsamling denne uken. Prosor oppfordret FNs medlemmer å ikke være passive.

– Assad har ingen moralsk autoritet til å regjere. Det er tid for at det internasjonale miljøet slutter å stå på sidelinjen. Og det er på tide at denne organisasjonen starter å gjøre noe meningsfylt for å stoppe ham fra å drepe sitt eget folk, sa Prosor.

Debatten i FNs generalforsamling endte med en klar fordømmelse av Assad-regimet fra 137 medlemsland.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart