Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Stadige konfrontasjoner mot grensen til Egypt

Grenseområdet mellom Egypt og Israel. (Illustrasjonsfoto: AslanMedia, flickr.com)
Grenseområdet mellom Egypt og Israel. (Illustrasjonsfoto: AslanMedia, flickr.com)
En israelsk patrulje langs grensen til Egypt oppdaget og uskadeliggjorde torsdag i forrige uke en stor bombe som var smuglet over grensen. Mandag morgen ble en infiltratør drept i skuddveksling i samme område.

Det er foreløpig uklart om infiltratøren var en terrorist, eller om han var en smugler, skriver Jerusalem Post. Yedioth Aharonoth betegner ham som smugler. IDF-soldatene oppdaget en gruppe mennesker i grenseområdet og ba dem stanse. Da de ikke fulgte ordre, ble det åpnet ild mot bena til infiltratørene. Det ble også skutt i retur mot soldatene. I skuddvekslingen som ble fulgte ble en av infiltratørene drept. Resten av gruppen kom seg tilbake til Sinai, til den egyptiske siden av grensen.

Under et rutineoppdrag i grenseområdet torsdag oppdaget soldatene mistenkelig aktivitet ved gjerdet og tok opp jakten på en mistenkt person. Mannen flyktet fra soldatene inn i Sinai-halvøya. Området ble stengt av mens flere militære avdelinger ble tilkalt for å undersøke hva som hadde skjedd. Akkurat som i det forrige tilfellet fant soldatene en pose med en kraftig bombe nær den egyptiske grensen. Bomben ble uskadeliggjort på stedet.

Også tirsdag i forrige uke ble det avdekket forsøk på å smugle inn eksplosiver i Israel.

 

Økning av terrorforsøk via Sinai

En kilde i IDF sier til Yedioth Aharonoth at terrorgrupper i Gaza står bak de avvergede angrepene. Kilden mener at disse gruppen forsøker å bruke de kriminelle smuglerrutene for å nå sine mål i Israel.

Andre militære kilder forteller om økning i angrepsforsøk de siste månedene, og at beduiner på Sinai-halvøya som operer smuglerrutene hjelper terrorgruppene.

 

IDF: Beduiner, ikke asylsøkere utgjør en terrorfare

Ingen asylsøkere som har kommet ulovlig inn i Israel via Egypt, har vært involvert i terroraktiviteter, forteller IDF. Men beduinguidene som hjelper de ulovlig immigrantene inn i landet utgjør en sikkerhetstrussel.

De er «eksperter i å flytte folk, varer, illegale utlendinger og fiendtlige handlinger», sier en høyt rangert offiser i det israelske forsvaret til Ha’aretz. Det er mye våpen i bildet når folk og varer blir smuglet inn, og guidene er flinke til å håndtere ørkenterrenget i området.

Siden år 2005 har smuglingen ikke kun vært basert på økonomisk gevinst, men også på anti-israelsk ideologi, sannsynligvis på grunn av påvirkning fra fundamentalistisk islam.

Flere politikere i Israel har uttrykt at asylsøkerne som kommer til Israel via Sinai-halvøya kan utgjøre en sikkerhetstrussel i seg selv. Statsminister Benyamin Netanyahu er blant de som har kommet med slike påstander. Disse politikerne mener at selv hvis de ikke er involvert i terrorisme til å begynne med, kan de danne et grunnlag for en al-Qaida-gruppe i Israel.

IDF tror også de illegale flyktningene kan utgjøre en potensiell sikkerhetsrisiko på sikt. Til nå har man ikke hatt nok grunnlag til å reise sak eller arrestere noen ulovlige immigranter på bakgrunn av slike anklager. Fem immigranter har vært i kortere administrativ forvaring, men ble løslatt fordi ingen av anklagene kunne bli bevist.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart