Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Israels drikkevann blir bedre og bedre

Israelerne kan trygt drikke vann fra springen. Bedre kvalitet på drikkevannet og lavere pris på private filtreringssystem sender omsetningen av vann på flaske nedover.

Mindre enn en halv prosent av drikkevann som ble levert av det nasjonale vannverket Mekorot i 2010, var over forurensningsgrensen, viser en ny rapport. Dette er en meget stor forbedring siden 1991, da hele seks og en halv prosent av vannprøvene viste at vannet var uakseptabelt som drikkevann. Resultatet fra 2010 er også langt bedre enn Verdens Helseorganisasjon anbefaling på fem prosent, forteller Ha’aretz.

 

Rent vann

Rapporten ble utgitt av Mekorot i anledning institusjonens 75-årsjubileum. Mekorot sjekket rundt 70 000 prøver for kjemisk forurensing, som for eksempel rester av sprøytemidler og gjødsel i vannet. De fant kjemisk forurensing i 23 prøver, hvilket utgjør 0,03 prosent av alle prøvene.

27000 prøver ble tatt i 2010 for å sjekke nivå av parasitter og bakterier som kan føre til sykdommer i vannet. Kun 0,07 prosent av prøvene inneholdt slike smittestoffer.

Undersøkelsen sjekket vannkvaliteten på vannet som Mekorot sender ut gjennom sitt nasjonale vannsystem, som inkluderer Genesaretsjøen, de nasjonale vannledningene og hovedvannledningene i byer.

Mekorot leverer omtrent halvparten av Israels vann. Den andre halvparten kommer fra vannverk som er opprettet enten av kommunene selv, eller i samarbeid med private selskap.

I løpet av de siste fire årene har Mekorot brukt kjemiske og biologiske system for å desinfisere vannet i reservoaret der vannet fra Genesaretsjøen blir ført inn før det blir distribuert via de nasjonale vannledningene. Mekorot driver også et anlegg som filtrerer vannet for å redusere forurensning.

 

Bruker mindre grunnvann og mer avsaltet sjøvann

Den store utfordringen for Mekorot og for alle de andre vannverkene er det økte saltinnholdet i grunnvannet, som er et resultat av at det er pumpet for mye vann opp fra grunnvannsreservoarene. I henhold til den siste rapporten fra Den hydrologiske tjeneste fra 2009, var kun 39 prosent av kystakviferen av god kvalitet, mens 11 prosent er blitt ubrukelig. Resten av vannet er definert som akseptabelt.

For fire år siden leverte Mekorot 276 millioner kubikkmeter med vann fra Genesaretsjøen, og kun 153 millioner kubikkmeter fra avsaltet sjøvann. For to år siden var tallene omtrent det motsatte, med 277 kubikkmeter fra avsaltet sjøvann og 176 millioner kubikkmeter vann fra Genesaretsjøen.

 

Nye vannregulativer på vei

Vannkvaliteten vil fortsette å bli forbedret etter at Knesset godkjenner de nye vannregulativene, forteller professor Avner Adin til Ha’aretz.  Adin ledet helsedepartementskomiteen som kom frem til de standardene.

– Blant annet, kommer bakterienivået til å gå ned til null, og alt vann som er over bakken, må filtreres, sier Adin til Ha’aretz.

Storenext, et firma som samler inn statistikk om matinnkjøp, forteller at israelere handlet vann på flaske for 619 millioner kroner i 2010. I 2011 var det en nedgang i vanninnkjøp på 5,5 prosent til 585 millioner kroner. De forteller at en viktig faktor i nedgangen er et nytt hjemmefiltreringssystem fra Electra som kom på markedet i mars 2011. Electras system viste seg å være til stor konkurranse for det allerede eksisterende vannfiltreringssystemet på markedet – Tami 4 fra Strauss. Konkurransen mellom de to, gjorde at begge firmaene reduserte prisene på systemene sine, og dermed ble de enda mer attraktive.

 

Drikk vann fra springen!

De siste årene har miljødepartementet oppfordret israelere til å drikke vann fra springen. Miljøminister Gilad Erdan sa nylig at det vil komme en ny kampanje for å folk til å drikke vann fra springen. Helsemessig er vannet som kommer ut av israelske springer helt fint til å drikke. Erdan sa at vann på flasker er en byrde for miljøet fordi det tapper vannet fra naturlige kilder og bruker plastikkflaser som både forsøpler og forurenser.

Israelere er allerede godt på vei til å drikke mer fra springen. Det er også et økonomisk spørsmål. Israelere vil bruke mindre penger på flaskevann forteller Storenext. Det kommer til syne i deres valg av flaskevann, der billigere merker er mer populære enn de nåværende lederne på markedet, Mei Eden og Neviot.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart