Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Obama-administrasjonen «tøffer seg» før Netanyahu-besøk

- Det vi kan gjøre [mot Iran] - du ville ikke akkurat ønsket å være i området, sa luftforsvarssjefen Norton Schwartz onsdag. (foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet)
- Det vi kan gjøre [mot Iran] - du ville ikke akkurat ønsket å være i området, sa luftforsvarssjefen Norton Schwartz onsdag. (foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet)
Ved å gå hardt ut mot Teheran vil Washington signalisere for Israel at de står sammen med Jerusalem overfor den iranske trusselen.

Onsdag begynte Obama-administrasjonen å ta i bruk en tøffere retorikk mot Iran, kun dager før Israels statsminister Benjamin Netanyahu reiser på statsbesøk til Washington. Jerusalem har fryktet at amerikanerne ikke vil stille seg bak et israelsk angrep på landets atominstallasjoner, skulle Israel finne det nødvendig. De to nasjonene har en løpende dialog om hvordan de kan stanse atomtrusselen fra Teheran.

 

– Du vil ikke være der

For å vise Israel, og forsåvidt også Iran, at USA står på Midtøsten-demokratiets side, har amerikanerne gjort sin retorikk tøffere. Luftforsvarssjef general Norton Schwartz (øverste bilde) viftet blant annet med sablene onsdag kveld, på en pressekonferanse i Washington.

– Det vi kan gjøre… – du ville ikke akkurat like å være i området, sa han til de frammøtte.

– [Obama-administrasjonen] har forberedt ulike militære løsninger for angrep på iranske atomfasiliteter, dersom det oppstår konflikt, la Schwartz til.

Forsvarssjef Martin E. Dempsey (foto: West Point Public Affairs)
USAs forsvarssjef Martin E. Dempsey (Foto: West Point Public Affairs)

Den amerikanske forsvarssjefen, general Martin Dempsey, understreket i et møte med forsvarskomiteen i Representantenes hus, at det ikke finnes noen i hele USA som ønsker sterkere å unngå et Iran med atomvåpen «enn forsvarsledelsen», rapporterer Yedioth Aharonoth.

 

Fortsatt uenigheter
En rekke møter mellom amerikanske og israelske representanter de siste ukene har ikke ført helt fram til felles forståelse på alle punkter omkring Iran.

Amerikanske diplomater sier til Jerusalem Post at den viktigste forskjellen mellom USA og Israel på dette tidspunktet er hvor man skal trekke den endelige grensen for Iran. Obama-administrasjonen mener militær intervensjon kun er forsvarlig dersom Irans religiøse leder ayatollah Ali Khamenei vedtar å anrike uran på et nivå som gjør det mulig å produsere atomvåpen. Men Israel fokuserer også på rakettene iranerne utvikler, som etter planen skal kunne bære et atomstridshode.

Israelske diplomater tror USA, fra iransk ståsted, framstår som svake. De dolket Egypt tidligere president Hosni Mubarak i ryggen, ville ikke involvere seg nevneverdig i bombingen av Libya, trekker styrkene tilbake fra Irak og Afghanistan og lider av beslutningsvegring når det gjelder Syria. Amerikanerne mislykkes dermed med å signalisere for iranerne at de vil gjøre hva som kreves for å forhindre at Iran blir en atomvåpennasjon.

 

Obama og Netanyahu på AIPAC
Til helgen begynner AIPACs årlige Israel-konferanse i New York. Her vil blant annet Barack Obama holde en tale, som The Times of Israel mener han vil bruke til å forsikre Israel om at USA står bak dem. Trolig vil han understreke at amerikanerne virkelig vurderer alle muligheter, også militære, for å forhindre Teheran i å oppnå sitt mål. Kilder av nettavisen hevder Obamas tale på mange måter vil likne på den han holdt for FNs generalforsamling høsten 2011, som er kjent for å være hans mest markante pro-israelske tale.

På mandag skal Israels statsminister også tale på konferansen. Sannsynligvis vil han fokusere mesteparten av tiden sin på Iran. Netanyahu og hans rådgivere har allerede arbeidet med ordlyden i dagesvis, skriver Jerusalem Post. Medarbeidere av Netanyahu har varslet at det vil bli en «politisk tale» som skal «bryte ny land».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart