Iranerne skal fredag stemme i det nasjonale parlamentsvalget. (Illustrasjon: Free Babak Dashab 2, flickr.com)
Iranerne skal fredag stemme i det nasjonale parlamentsvalget. (Illustrasjon: Free Babak Dashab 2, flickr.com)

Iranerne går til valgurnene

I dag skal iranerne velge mellom en religiøs og en politisk tøff linje. Det er ventet at Khamenei vil styrke sin makt i forhold til Ahmadinejad.

I dag er det valg til parlamentet i Iran. Det er ventet at valgresultatet vil styrke makten til ayatollah Ali Khamenei ytterligere i forhold til president Mahmoud Ahmadinejad.

Men i utenrikspolitikken har ikke iranerne noe reellt alternativ. Begge rivalene er enige om å fortsette atomprogrammet og ha en tøff utenrikspolitisk linje.

Ved sist valg i landet, presidentvalget i 2009, brukte myndighetene tøff vold mot demonstranter som protesterte mot valgfuks. Den offisielle opptellingen ga Ahmadinejad flest stemmer, men åpenbar og utildekket valgfusk forekom flere steder i landet. Skulle prosentandelen velgere bli lav i år, kan det tolkes som at misnøyen etter valget i 2009 fortsatt er stor, tror Jerusalem Post.

Mange mener protestene i Teherans gater i 2009, var en viktig inspirasjon for demonstrantene som dro i gang protestene i arabiske land fra tidlig i 2011.

Iran er i en vanskelig økonomisk situasjon.  Sanksjoner fra EU og USA gjør sin virkning, inflasjonen er på 21 prosent. De som er kritiske til Ahmadinejad hevder dette er hans skyld, siden han i 2010 innførte faste månedlige utbetalinger til innbyggerne i stedet for subsidier på bensin og mat.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart