Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– USA vil ikke nøle med å bruke makt mot Iran

- Samarbeidet mellom USA og Israel har aldri vært sterkere enn under min presidentperiode, sa Barack Obama på AIPAC-konferansen søndag. (Foto: Nick Knupffer, Intel Photos)
- Samarbeidet mellom USA og Israel har aldri vært sterkere enn under min presidentperiode, sa Barack Obama på AIPAC-konferansen søndag. (Foto: Nick Knupffer, Intel Photos)
Netanyahu og Peres var fornøyd med USA-president Barack Obamas tale til AIPAC søndag kveld.

– Ja, vi er sammenknyttet med Israel på grunn av de interessene vi deler, når det gjelder sikkerhet for våre samfunn, vekst for våre folk og nye vitenskapelige gjennombrudd som kan opplyse verden. Men det er våre felles idealer som er det sanne fundamentet for vårt forhold, sa USAs president Barack Obama under sin taleAIPACs årlige konferanse i Washington.

Og disse idealene er viktige, understreket han. USA og Israel deler «de menneskelige verdiene som [Israels president] Shimon Peres talte om [rett før Obama slapp til], en forpliktelse på menneskelig verdighet. En tro på at frihet er en rett som er gitt til alle Guds barn.»

Israels sikkerhet fortsatt «hellig»
I USA er støtten til Israel større enn politikken, siden både demokratene og republikanerne over lang tid har forsvart Israel, la presidenten til. Obama kalte på ny Israels sikkerhet for «hellig», slik han gjorde da han som daværende presidentkandidat talte for AIPAC-forsamlingen for fire år siden.

– For fire år siden stod jeg foran dere og sa at Israels sikkerhet er hellig og noe som ikke forhandles om. Den troen har veiledet mine handlinger som president. Faktum er at ingen annen administrasjon har vist større forpliktelse til Israels sikkerhet. Vårt militære og etterretningsmessige samarbeid har aldri vært bedre. Våre fellesøvelser og felles treninger har aldri vært mer robuste […] På tross av et tøft budsjettmiljø, har våre sikkerhetsbidrag økt hvert år. Vi investerer i nye [militære] kapasiteter. Vi skaffer Israel mer avansert teknologi, den typen av produkter og systemer som kun går til våre aller nærmeste allierte. Misforstå ikke: Vi vil gjøre hva som må til for å bevare kvaliteten på Israels militære overtak, fordi Israel alltid må kunne forsvare seg selv, av seg selv, mot enhver trussel.

Fornøyd statsminister

Benjamin Netanyahu. (Foto: Remy Steinegger, WEF)
Benjamin Netanyahu. (Foto: Remy Steinegger, WEF)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa etter Obamas tale at det han hadde satt mest pris på var nettopp denne siste setningen som er gjengitt over.

– Jeg satte særlig pris på at Obama gjentok hvordan Iran ikke må tillates å utvikle atomvåpen og at alle muligheter fortsatt er på bordet. Jeg satte også pris på at han sa klart ifra at når det kommer til et Iran med atomvåpenkapasitet, er det å ikke gjøre noe rett og slett ikke et valg. Samtidig var det viktigste av alt, etter min mening, at han sa «Israel må alltid kunne forsvare seg selv, av seg selv, mot enhver trussel», forklarte Netanyahu til pressen under et statsbesøk i Canada.

– Viktig historisk forpliktelse
For også når det gjaldt Iran var president Obamas budskap klart, slik Netanyahu sa. Han uttrykte forståelse for at den israelske regjeringen er svært bekymret for utviklingen i dette landet.

– La oss begynne med en grunnleggende sannhet som dere alle vil forstå: Ingen israelsk regjering kan tolerere et atomvåpen i hendene på et regime som fornekter Holocaust, truer med å utslette Israel fra kartet og som sponser terrorgrupper som ønsker å se Israels ødeleggelse. Derfor forstår jeg den viktige historiske forpliktelsen som ligger på skuldrene til Bibi Netanyahu , [forsvarsminister] Ehud Barak og alle israelske ledere, forsikret han.

– Et Iran med atomkapasitet er en total motsetning til Israels sikkerhetsinteresser. Men det er også på tvers av de nasjonale sikkerhetsinteressene til USA. Når sant skal være sagt er det i hele verdens interesse å forhindre Iran i å oppnå atomvåpen. Et Iran med atomkapasitet ville kraftig undergrave ikke-spredningsavtalen som vi har gjort så mye for å bygge opp. Det er også en risiko for at et iransk atomvåpen vil kunne falle i hendene på terrorgrupper.

Budskap til Iran
– Det er også klart at andre i regionen ville se seg nødt til å skaffe seg egne atomvåpen, som ville skapt et våpenkappløp i en av de mest fiendtlige regionene i verden, og det ville styrket Irans satelittgrupper som har gjennomført terrorangrep fra Levanten til Sørvest-Asia, la han til.

Obama sendte også et budskap direkte til myndighetene i Teheran.

– Irans ledere burde vite at jeg ikke har noen tilbakeholdenhetspolitikk. Min politikk handler om å hindre Iran i å oppnå atomvåpen. Og som jeg har sagt klart i fra om gang etter gang under mitt presidentskap, så vil jeg ikke nøle med å bruke makt dersom det er nødvendig for å forsvare USA og dets interesser.

Fornøyd med Obamas «snakk om handlinger»
Mandag var det en fornøyd israelsk president Shimon Peres som omtalte Obamas tale til AIPAC. Han mener hans kollega gav Israel maksimal støtte i forhold til det en kan forvente av en hvilken som helst amerikansk president. Selv om Obama ikke snakket om noen datoer, er Peres fornøyd med at han klargjorde at Israels sikkerhet «er en nasjonal amerikansk interesse.»

– Jeg forventer ikke at noen skal si når de vil gjøre dette, eller når de vil gjøre noe annet, ikke fra oss og ikke fra dem. Han snakket ikke om datoer, men han snakket om handlinger, la han til.

Presidenten satte også pris på at Obama ikke fortalte Israel hva de skulle gjøre i denne situasjonen, men at han respekterte Israels suverenitet.

– Obama på nytt betyr Iran med atomvåpen

Mitt Romney. (Foto: Talk Radio News Service)
Mitt Romney. (Foto: Talk Radio News Service)

Samme kveld som Obama holdt sin tale kommenterte det som trolig blir republikanernes presidentkandidat, Mitt Romney, den amerikanske administrasjonens Iran-politikk.

– Det er ganske soleklart etter mitt syn. Dersom Obama blir gjenvalgt, vil Iran få atomvåpen. Og verden vil endre seg dersom det skjer, sa han under en valgkamptale i Snellville, Georgia.

– Dette er en president som har mislykkes med å få på plass sanksjoner som tvinger Iran i kne. Det er uakseptabelt for USA om Iran oppnår atomvåpen.

Romney hevdet også at presidenten har mislyktes med å kommunisere at «militære tiltak er aktuelle».

Lieberman tror USA vil gjøre det rette
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman snakket søndag om møtet Obama skal ha med Netanyahu mandag, og understreket at Washingtons politikk på ingen måte blir diktert fra Jerusalem.

– President Obama har ikke behov for vårt råd. Vi er en uavhengig og suveren stat. Når alt kommer til alt vil USA ta den mest korrekte beslutningen, slik vi kjenner dem, sa Lieberman.

Hør hele Barack Obamas tale på AIPAC.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart