Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Israel, USA og Hellas med felles marineøvelse

Forsvarssjef Benny Gantz under en israelsk marineøvelse i fjor. (Illustrasjon: IDF)
Forsvarssjef Benny Gantz under en israelsk marineøvelse i fjor. (Illustrasjon: IDF)
USAs sjette flåte deltar i og har hovedansvar for øvelsen, som inkluderer simulering av angrep på offshore naturgassplattformer. Den erstatter den årlige øvelsen Israel pleide å ha med Tyrkia.

Israel, USA og Hellas holder denne uken en marineøvelse i Middelhavet. Greske medier mener dette er en beskjed til Tyrkia etter at landet har fått et tynnslitt forhold til både Israel og Hellas.

Øvelsen, som har navnet «Noble Dina» inneholder simulering av kamp mot ubåter, kamper i luften og beskyttelse av naturgassplattformene ute i havet. USAs sjette flåte deltar også i øvelsen.

Hellas inn som ny øvelsespartner
Fra 1998 til 2009 hadde den israelske marinen og USAs sjette flåte en stor årlig øvelse, ved navn «tillitsfull havfrue», sammen med den tyrkiske marinen. Denne øvelsen ble avlyst etter at forholdet mellom Israel og Tyrkia ble dårligere og den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan bestemte seg for å fryse militært samarbeid mellom landene.

I april bestemte Israel og USA seg for å gjenoppta den årlige øvelsen, men å endre navnet til «Noble Dina». Øvelsen har endret fokus noe, fra å primært være en humanitær søk- og redningsøvelse til å være en mer militærorientert øvelse, forklarer Times of Israel.

Hellas, som ble invitert til å delta istedet for Tyrkia, ser på deltagelsen som en politisk prestasjon. Forholdet mellom dem selv og  Ankara er svært spent, på grunn av uenigheter om fordelingen av gassressursene til Kypros.

Ukeslang øvelse fra Kreta, via Kypros til Israel
Øvelsen begynte 26.mars og skal fortsette frem til 5.april. I følge rapporter i gresk media begynte øvelsen på en amerikansk militærbase på Kreta. Den greske websiden defencenet.gr skriver at øvelsen skjer nær den greske øya Mais, ikke langt fra Tyrkia, før den flytter seg mot den sørlige kysten av Kypros og blir avsluttet ved havnene i Haifa. De forteller også at «fienden» i øvelsesscenarioet likner det tyrkiske luftforsvaret.

De siste to årene har Israel og Hellas økt militær- og etterretningssamarbeidet mellom de to landene. En stor del av det israelske luftforsvarets øvelser, som tidligere ble gjort i Tyrkia, har nå blitt flyttet til Hellas på grunn av det dårlige forholdet mellom Israel og Tyrkia.

Kilder i IDF bekrefter at øvelsen tar sted, men ønsker ikke å kommentere den ytterligere.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart