Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

10 av 23 presidentkandidater diskvalifisert

Israels president Shimon Peres (t.v.) møtte i 2010 den daværende egyptiske etterretningsministeren Omar Suleiman (t.h.). (Foto: Moshe Milner, GPO)
Israels president Shimon Peres (t.v.) møtte i 2010 den daværende egyptiske etterretningsministeren Omar Suleiman (t.h.). (Foto: Moshe Milner, GPO)
Omar Suleiman og Det muslimske brorskaps kandidat Khairat al-Shater er diskvalifisert. Sistnevnte mener Mubarak-regimets metoder blir brukt mot ham.

Kommisjonen som overvåker Egypts presidentvalg opprettholder dommen som diskvalifiserer åtte presidentkandidater. Blant de diskvalifiserte er den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman og Salafi-predikanten Hazem Salah Abu Ismail, forteller den egyptiske avisen Al-Ahram tirsdag. Videre bestemte de seg for å ikke avsi endelig dom på anker fra to andre kandidater, blant annet Khairat al-Shater fra Det muslimske brorskapet.

Kommisjonen sa på lørdag at de hadde diskvalifisert 10 av de 23 kandidater som hadde søkt om å få delta i presidentvalget, meddeler Yedioth Aharonoth. Valget skal etter planen skje i mai, og markerer høydepunktet i overgangen fra militær til sivil ledelse av landet. De diskvalifiserte kandidatene fikk 48 timer på å innklage avgjørelsen.

Amerikansk statsborgerskap, få underskrifter, tidligere dømt
Abu Ismail ble diskvalifisert fordi moren hans har amerikansk statsborgerskap. Abu Ismail har benektet dette og hevder myndighetene konspirerer mot ham. Abu Ismail har vunnet sin følgerskare gjennom sitt strenge islamske syn og revolusjonære iver.

Suleiman, som var en av Hosni Mubaraks nærmeste medarbeidere, ble diskvalifisert fordi han hadde for få velgere som støttet hans søknad. Al-Shater fra Det muslimske brorskapet ble derimot diskvalifisert på grunn av en tidligere dom. Som så mange andre brorskapsledere, ble Shater fengslet og dømt på grunn av sin omgang med en gruppering som offisielt var ulovlig under Mubarak.

– Kommisjonen brukte metoder som Mubarak-regimet benyttet seg av for å diskvalifisere meg fra valget, sa Al-Shater.

Al-Ahram forteller at komiteen også opprettholdt Ayman Nours diskvalifisering. Nour er en liberal kandidat, som ble nummer to i presidentvalget mot Mubarak i 2005.

Valg 23. og 24.mai
Presidentvalgets første runde er forventet å gå av stabelen 23. og 24.mai, med nytt valg mellom de to toppkandidatene fra første runde i juni. Militærrådet som nå leder Egypt skal etter planen gi over makten til den nye presidenten 1.juli.

Leder i militærrådet, Mohamed Hussein Tantawi, har bedt om at en ny grunnlov blir skrevet før presidentvalget finner sted i mai. En høytrankende egyptisk tjenestemann forteller at valget kommer til å skje i henhold til planen, enten det er en ny grunnlov på plass, eller ikke.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart