Illustrasjon: Matthew Thorn
Illustrasjon: Matthew Thorn

Gassavtalen mellom Israel og Egypt avsluttet

Ifølge egyptiske og israelske myndigheter er det "forretningsmessige" og ikke "politiske" årsaker som nå har ført til at Israel ikke lenger vil motta gassleveranser fra Sinai.

Egypt har avbrutt leveransen av gass til Israel, etter en rekke protester og sabotasje mot gassrørene på Sinai-halvøya etter den egyptiske revolusjonen. Forholdet mellom de to landene fortsetter dermed å forverre seg, skriver Times of Israel.

Både det militære lederskapet i Egypt og statsministerens kontor i Israel beskriver beslutningen som «forretningsmessig» og ikke «politisk». Årsaken skal være at de to landene ikke skal ha kommet til enighet om betalingene, etter at leveransene har blitt avbrutt en rekke ganger etter sabotasjeaksjoner.

 

– Håper det blir permanent
Men to av kandidatene i det kommende egyptiske presidentvalget slår likevel politisk mynt på avgjørelsen.

– Det egyptiske folk ønsker ikke å eksportere gass til Israel og presidenten må handle etter deres ønsker, sier Abdel Moneim Aboul Fotouh.

På sin Twitter-konto skrev Hamdeen Sabahi:

– Jeg håper beslutningen er permanent for at Egypt kan ta hånd om sine nasjonale ressurser på en bedre måte.

 

Uenige om betydningen av beslutning
Reaksjonene er mange og ulike i Israel, også innad i regjeringen. Finansminister Yuval Steinitz kaller Egypts beslutning «svært bekymringsfull» og mener det kaster en skygge over forholdet mellom de to landene. Opposisjonsleder Shaul Mofaz understreker at nabolandets brudd på avtalen er «et kraftig brudd» på fredsavtalen fra 1979.

Men statsministeren Benjamin Netanyahus kontor forsøkte mandag å dempe betydningen av beslutningen, og  forklarte at dette er rent «forretningsmessig».

Også utenriksminister Avigdor Lieberman legger seg på samme linje og håper saken kan bli løst på samme måte som enhver forretningsuenighet.

– Dette er ingen positiv utvikling, men jeg tror ikke vi må gjøre dette til mer enn det er […] På et politisk nivå er det åpenbart for oss begge, både Israel og Egypt, at vi ønsker å opprettholde fredsavtalen, sier han.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart