Israelske styrker forlater Gaza i september 2005. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Israelske styrker forlater Gaza i september 2005. (Illustrasjonsfoto: IDF)

– Det var ingen krigsforbrytelse

Episoden fra Gaza-krigen da 21 medlemmer av Samouni-familien ble drept var ingen krigsforbrytelse. - Etterforskningen avkreftet fullstendig påstander om overlagt skade på sivile, hastverk og hensynsløshet med skade på sivile som følge eller kriminell uaktsomhet, skriver militærpolitiet.

Bombingen av Samouni-familiens hus ble beskrevet av Kanal 10 tirsdag som «den mest alvorlige operasjonelle feilen» under Gaza-krigen. Etter episoden ble anklagene om israelske krigsforbrytelser kraftig forsterket.

– Militæradvokat Danny Efroni har avgjort at etterforskningen fullstendig avkrefter de harde anklager om krigsforbrytelser rettet mot ulike deler av IDF, forklarer IDFs talsmannskontor.

Som en del av etterforskningen ble daværende brigadesjef i kampområdet, oberst Ilan Malka, forhørt under advarsel [om at tiltale kunne bli reist], skriver Yedioth Aharonoth. Malka har innrømmet at han godkjente bombing av bygget, men hevder han var ukjent med at sivile befant seg på innsiden. Luftfoto viste terrorister væpnet med panservern-raketter i området, opplyste Malka.

– Militæradvokaten fant at ingen av de involverte soldatene eller offiserene opptrådte uaktsomt, opplyser IDF, ifølge Israel Hayom.

På grunn av etterforskningen av Malka er hans forfremmelse utsatt. Nå er det ventet at forsvarssjef Benny Gantz vil forfremme han til brigader, men han vil trolig ikke få en operasjonell stilling, ifølge Israel Radio.

 

Reagerer på avgjørelsen

Den israelske menneskerettighetsgruppen B’Tselem mener det er uakseptabelt at ingen israelske offiserer blir dømt for episoden, «selv om det ikke skjedde med overlegg».

Salah Samouni, en overlevende representant for familien, reagerer også sterkt på avgjørelsen.

– Vi vet at Allah vil straffe drapsmennene. Dersom de unngikk dom, kan de ikke unngå Allahs straffedom, sier Samouni.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart