Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Israel skal nærme seg Iran-kompromiss

Forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: Sosialistpartiet, Frankrike)
Forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: Sosialistpartiet, Frankrike)
Men regjeringen i Jerusalem fortsetter den tøffe tonen mot regimet utad, for at ikke verdens seks supermakter skal forhaste seg til en avtale under atomsamtalene.

Mandag møtes igjen representanter for de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet og Tyskland iranske representanter for samtaler rundt landets atomprogram. Denne gangen skjer forhandlingene i den irakiske hovedstaden Bagdad. Begge parter uttrykte optimisme etter den første forhandlingsrunden i Istanbul.

Sentrale regjeringskilder sier til Ha’aretz at Israel er langt mer kompromissvillige overfor Iran enn det landet har gitt uttrykk for i mediene de siste ukene. Flere ministere har uttalt at kun dersom Teheran stanser atomprogrammet vil Israel respektere avtalen. De har også kritisert de seks supermaktene for å være for ettergivende i forhandlingene med Iran.

Barak viser at Israel er «på gli»
Men forsvarsminister Ehud Barak kom for et par uker siden med en uttalelse der han hevdet at Israel kan akseptere en anrikning av uran på opptil 3,5 prosent. Iranerne har allerede anriket betydelige mengder Iran til minst 20 prosent, noe som styrker mistanken om at programmet har militære formål. Ifølge kilden representerer maksimalgrense på anrikning til 3,4 prosent den røde linje for Israel, på tross av at andre ministere altså har lagt seg på en tøffere linje utad.

Den strenge linjen til den israelske regjeringen vil også fortsette i framtiden, skal vi tro kilden til den israelske avisen.

– Vi er varsellampen på høyresiden. Vi er fullt klar over at supermaktene ønsker å komme til en avtale med Iran. Det er derfor vi advarer mot å bli revet med. En god atmosfære under forhandlingene med Iran kan fort bli avhengighetsskapende, sier en kilde.

Slipper nye sanksjoner
En midlertidig avtale med Iran er trolig målet med denne ukens forhandlinger i Bagdad, der medierapporter indikerer at supermaktene vil kreve en anrikningsgrense på 20 prosent og en stans i produksjonen ved den fryktede anrikningsbasen nær Qom. Til gjengjeld vil ingen nye sanksjoner mot Teheran-regimet bli innført.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart