Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Peres fikk Frihetsmedaljen av Obama

President Shimon Peres og president Barack Obama under et tidligere møte i Det hvite hus. (Foto: GPO)
President Shimon Peres og president Barack Obama under et tidligere møte i Det hvite hus. (Foto: GPO)
Israels president Shimon Peres har fått den høyeste sivile amerikanske æresbevisning. President Barack Obama delte ut Frihetsmedaljen onsdag.

Peres er 88 år gammel, og har vært 65 år i politikken. Allerede for 53 år siden ble han medlem av Israels nasjonalforsamling og statssekretær i forsvarsdepartementet. Siden den gang har han gått fra toppverv til toppverv, og æresbevisningene har kommet på rekke og rad. Likevel strålte Peres som aldri før i Det hvite hus onsdag.

– Det var som han nesten ikke kunne tro at Szymon Perski, fra den lille jødiske landsbyen Wiszniewo i Polen (nå Hviterussland), virkelig hadde kommet hit, skriver journalist Natasha Mozgovaya i Ha’aretz.

Peres var 83 år gammel da han ble president i Israel. Obama, som er midt i en intens valgkamp for å bli gjenvalgt som president, var interessert i alle råd han kunne få.

– USA er heldig som har mange allierte og partnere rundt omkring i verden. En av våre sterkeste allierte og en av våre nærmeste venner er staten Israel, sa Obama i sin tale. Presidenten begrunnet æresbevisningen til Peres med israelerens arbeid – gjennom en mannsalder – for å føre USA og Israel nærmere.

– I Peres ser vi essensen av selve Israel, sa Obama om Peres.

Israels president svarte også med en tale.

– Jeg mottar denne æresbevisningen på vegne av Israels folk. Det er de som virkelig fortjener denne ære. Med denne rørende handling, ærer du generasjoner av jøder som drømte om, og kjempet for, en egen stat. En stat som ville gi dem beskyttelse. En stat de kunne forsvare. President, du gir ære til pionerer som bygde hjem på nakne fjell, på skiftende sand. Soldater som ofret sitt liv for sitt land. På deres vegne, takker jeg Amerika for dager med omsorg, søvnløse netter, da dere brydde dere om vår sikkerhet, for vår framtid, sa Peres.

Journalist Mozgovaya har publisert noen glimt fra medaljeoverrekkelsen på sin YouTube-kanal.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cb0B7KkyBlY[/youtube]


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart