Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kamp om ultraortodokses militærtjeneste

Israelske soldater fra Givati-brigaden. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Israelske soldater fra Givati-brigaden. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Innen 1. august må regjeringen ha på plass ny lov som regulerer ultraortodokses militærtjeneste. Regjeringspartiene er svært splittet i spørsmålet.

Gil Hoffman er politisk korrespondent i Jerusalem Post. Torsdag 28. juni 2012 ble han intervjuet på den israelske dagsrevyen på engelsk (IBA) om haredim (også kalt ultra-ortodokse) og at svært mange av dem ikke gjør militærtjeneste. Dette intervjuet er en kilde til det du leser nå, i tillegg til generell lesing av israelske medier.

I Israel gjør jødiske menn 3-4 års militærtjeneste, pluss at man blir innkalt til øvinger og tjeneste hvert år til man er ca. 50 år. Men hittil har de som studerer teologi på heltid sluppet unna militærtjeneste. I manges øyne har de ultra-ortodokse utnyttet dette, slik at altfor mange studerer teologi – langt flere enn det normale behovet for teologer, og langt flere enn dem som har spesielle evner i den retningen.

Høyesterett har bestemt at Knesset (Israels ”Storting”) må gi nye lover på dette feltet innen 1. august. Nå foregår en intens debatt om hvordan den nye loven skal være. Et aktuelt forslag er at ultra-ortodokse skal få militærtjenesten utsatt til de er 22 år. De som da ikke melder seg til militærtjeneste (eller siviltjeneste), skal møte økonomiske sanksjoner: De skal miste retten til en del trygder og støtte-ordninger. Andre protesterer mot dette. For når guttene er 18 år (den vanlige tiden for å starte militærtjenesten), er få gifte. Men ved 22 års alder er mange ultra-ortodokse menn gifte. Og da blir det mye dyrere for forsvaret å ha dem inne. For de som har familie, skal få mye mer lønn enn de som er enslige.

Det er også snakk om at man skal straffe økonomisk de yeshivaene – teologiske skolene – som guttene studerer ved. Det betyr vel at man får mindre støtte for dem som egentlig skulle vært i militæret eller på siviltjeneste.

Utenriksminister Avigdor Lieberman og andre truer med å forlate regjeringen hvis deres syn taper for mye i den politiske prosessen. Regjeringen rommer de fleste syn i denne saken.

Men de fleste tror at det nok vil bli et kompromiss som få blir glad for, men som de fleste tross alt kan leve med. Det blir neppe slik at alle ultra-ortodokse plutselig gjør nasjonal-tjeneste. Men det vil bli flere, og denne gruppen vil forhåpentligvis komme mer inn i samfunnet.

Den arabiske minoriteten i Israel slipper også stort sett å gjøre tjeneste. Det er også et stridsspørsmål.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart