Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

For og imot administrativ forvaring

Dominic Grieve. (Foto: Attorney General's Office, Wikimedia Commons)
Dominic Grieve. (Foto: Attorney General's Office, Wikimedia Commons)
Israel bygger sin praksis med administrativ forvaring i stor grad på britiske lover fra før 1948, mens området var styrt av britene. Nå råder den britiske riksadvokaten Israel til å bruke dette minst mulig.

Den britiske riksadvokaten (attorney general), Dominic Grieve, har vært i Israel. Der talte han i Tel Aviv til en gruppe israelere med britisk bakgrunn. Han roste Israel for sin frie presse og for et sterkt rettsvesen. Særlig den israelske Høyesterett sikrer at det er stor grad av rettssikkerhet i Israel også når «den politiske klassen» kommer med sterk motstand, og det er et sterkt press utenfra.

Men han hadde også ting å kritisere Israel for. Det gjaldt jødiske bosetninger på Vestbredden, som «nesten alle regner som ulovlige». Han la også stor vekt på administrativ forvaring, fengsling uten rettssak. Han sa at ulike britiske regjeringer tidigere også hadde praktisert dette [ikke minst i Nord-Irland mens IRA og andre grupper drev terror der]. Israel bygger sin praksis med administrativ forvaring i stor grad på britiske lover fra før 1948, mens området var styrt av britene. Det britiske Overhuset hadde stanset praksisen fordi det mente at den brøt med fundamentale menneskerettigheter (for mistenkte terrorister).

Britiske myndigheter oppdaget i Nord-Irland at administrativ forvaring førte til stor rekruttering til terror-grupper. Slik fengsling førte til en sterk følelse av urett og fortvilelse i grupper som ble utsatt for den.

Fra israelsk side er en viktig grunn til at folk blir fengslet uten rettssak at det ville sette vitnene i livsfare hvis bevisene ble lagt fram. Vitnene vil i mange tilfeller være palestinere som vil bli ansett som forrædere. Overfor terror-organisasjoner er det ikke mulig å beskytte så mange vitner som det er snakk om her.

Det har variert mye med situasjonen hvor mange palestinere som har sittet i administrativ forvaring. Under statsminister Menachem Begin var tallet nede i tre, i andre perioder har det vært over 1.000. I april 2012 var det 315. I oktober 2012 er tallet falt til omkring 150.

Kilde. En artikkel av Raphael Ahren (med bidrag fra Mitch Ginsburg) på Times of Israel 14. november 2012.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart