Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Dysfunksjonelt samfunn i Egypt

Millioner av egyptere krever at president Mohammed Morsi går av. (Foto: Zeinab Mohamed, flickr.com)
Millioner av egyptere krever at president Mohammed Morsi går av. (Foto: Zeinab Mohamed, flickr.com)
Den egyptiske hæren har store økonomiske interesser i det egyptiske samfunnet. De vil ikke gi opp sine økonomiske privilegier, tror den israelske eksperten Dan Schueftan.

Når dette blir skrevet på kvelden mandag 1. juli, er det store demonstrasjoner i Egypt med millioner av deltakere. Egypts militære ledere har kommet med et ultimatum til president Morsi om at han må komme til enighet med demonstrantene, ellers vil de militære gripe inn. Fire egyptiske ministre har trukket seg eller fått sparken.

På Israels radio (IBA på engelsk) mandag 1. juli 2013 ble Dan Schueftan intervjuet. Han er en ledende israelsk akademiker og blant annet direktør for Senter for nasjonal sikkerhet ved universitetet i Haifa i Israel. Han har også vært rådgiver for statsministrene Yitzhak Rabin og Ariel Sharon.

Schueftan ble spurt om hva han tror vil skje i Egypt de neste timene. Han svarte at det visste han ikke. Men han mente å vite noe om hva som ikke vil skje. Vi er ikke vitne til at et demokrati begynner å vokse fram. Vi ser et politisk system som ikke fungerer, fordi det egyptiske samfunnet ikke fungerer etter revolusjonen [da Mubarak ble kastet]. Den egyptiske hæren blander seg kanskje ikke direkte inn. Men den bestemte at Mubarak skulle kastes ved ikke å forsvare ham, og nå truer den med å gjøre noe lignende igjen.

Det er helt usannsynlig at verden – europeere eller andre – vil blande seg inn i særlig grad. Og Egypt er i dag ikke i stand til økonomiske reformer. Samfunnet fungerer rett og slett ikke godt nok, der er dysfunksjonelt. Hæren vil ikke oppgi sine økonomiske privilegier. De militære, særlig offiserene, kontrollerer så mye av økonomien at de har et delvis anstendig liv, i motsetning til mange andre. Det vil de ikke oppgi.

Hvis du har et lite folk slik som palestinerne, kan de få stor internasjonal hjelp, og det får de. Da trenger de ikke en gang forsøke seriøst å løse sine økonomiske problemer. Men i Egypt er det noe slikt som nitti millioner mennesker. Ingen har råd til å hjelpe nitti millioner mennesker så det monner. Så det kan ikke komme reformer utenfra. Og den politiske og sosiale energien i det egyptiske samfunnet er ikke stor nok til at det klarer å skape reformer som monner.

Situasjonen er gått, og går, fra ille til verre. Schueftan kan ikke se at noe positivt av betydning kan hende de nærmeste dagene, og heller ikke i nær framtid litt lenger fram i tid.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart