Skjermdump fra dagbladet.no 12. september 2013.
Skjermdump fra dagbladet.no 12. september 2013.

En israelsk spesialsoldat prøvde å stanse 11. september terroristene

Internett-utvikleren Daniel Lewin, som hadde tjenestegjort i den israelske spesialstyrken Sayeret Matkal, tok opp kampen mot de arabiske terroristene ombord i American Airlines Flight 11.

Torsdag kveld publiserte Dagbladet en artikkel hvor historien til Daniel Lewin blir fortalt. 11. september 2001 var den amerikansk-israelske dataingeniøren passasjer på American Airlines Flight 11, det første av de to flyene som krasjet inn i Twin Towers i New York. Et hemmelig dokument som nå er lekket fra Federal Aviation Administration (FAA) viser hvordan Lewin skal ha forsøkt å hindre kapringsforsøket. Til slutt skal han ha blitt stukket ned med kniv av terroristen Satam al Suqami.

Dagbladet skriver blant annet:

«Daniel Lewin hadde tjenestegjort fire år i det israelske militæret i spesialstyrken Sayeret Matkal, hvis spesialitet er kidnappingssituasjoner og antiterrorvirksomhet. Med sin militærbakgrunn og arabiske språkkunnskap, er det svært sannsynlig at Daniel Lewin raskt forsto hva som var i ferd med å skje om bord på flyet.»

Daniel Lewin hadde studert på Massachusetts Institute of Technology (MIT) og startet selskapet Akamai Technologies. Selskapet jobbet med å gjøre internett raskere og mer stabilt for vanlige brukere. (CNN var et av selskapets tidlige kunder og har fremdeles et kundeforhold til selskapet.) Lewins professor Tom Leighton beskriver Lewin som ekstremt smart. Vennene tror han kunne gjort politisk karriere eller utmerket seg i dataverdenen dersom han hadde fått leve. Daniel Lewins liv tok alt for brått slutt 11. september 2001, drept av terrorister som var ute etter å ramme USA, Israel og den vestlige verden.

Dagbladets hovedkilde ser ut til å være denne CNN-artikkelen, som omtaler den nye biografien om Daniel Lewins liv. No Better Time: The Brief, Remarkable Life of Danny Lewin, the Genious Who Transformed the Internet er skrevet av Molly Knight Raskin.

Lewins familie flyttet til Israel i 1984, da han var 15 år gammel. Flyttingen ble til stor inspirasjon for tenåringen, forteller Raskin. «Å flytte til Israel var som å tenne en ild under hans stå-på-vilje,» sier Raskin til CNN. «Han ønsket å presse ut hver minste dråpe av hvert minutt ut av hver time av hver dag,» legger hun til. Israels intensitet og israelernes måte å være på påvirket Lewin betydelig.

Dagbladet nevner ikke dette. De nevner ikke heller at historien slår i stykker de ville konspirasjonsanklagene om at 11. september angrepene var noe Israel stod bak. Tvert imot! En israelsk spesialsoldat på forretningsreise prøvde å forhindre at det skulle skje med all sin makt. Daniel Lewin kjempet mot terroristene med sitt eget liv som innsats. Da American Airlines Flight 11 krajset inn i tårnet hadde han allerede vært død i omlag en halv time.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart