Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Russland og USA enige om Syria-resolusjon

USAs utenriksminister John Kerry i intervju med "60 Minutes". (Foto: Skjermdump fra CBS' "60 Minutes")
USAs utenriksminister John Kerry i intervju med "60 Minutes". (Foto: Skjermdump fra CBS' "60 Minutes")
Et felles russisk-amerikansk resolusjonsforslag til Sikkerhetsrådet forplikter Syria-regimet til å oppgi sine kjemiske våpen.
USAs FN-ambassadør Samantha Power (Foto: Wikimedia Commons)
USAs FN-ambassadør Samantha Power (Foto: Wikimedia Commons)

Det var USAs FN-ambassadør Samantha Power som avslørte at avtalen er i boks, i et intervju med Reuters. Syria er nå «juridisk forpliktet» på å oppgi sine atomvåpen, men uten trusler om militær innblanding dersom de ikke holder sine løfter.

– For bare to uker siden virket det nåværende utfallet helt usannsynlig. For to uker siden hadde det syriske regimet ikke engang anerkjent at deres kjemiske våpenlagre eksisterer. Men i kveld har vi klart å komme fram til et felles resolusjonsforslag, som er et resultat av intenst diplomati og intense forhandlinger i løpet av de siste to ukene, forklarer hun.

Allerede fredag kveld kan resolusjonsforslaget bli lagt fram for FNs Sikkerhetsråd, så sant den blir godkjent av Organet for forbud mot kjemiske våpen i Haag.

– Jeg vet at noen utenriksministere forlenger sine besøk i New York, for å kunne delta på den avstemningen, sier Russlands FN-ambassadør Vitaly Churkin til nyhetsbyrået.

USA, Frankrike og Storbritannia har krevd at resolusjonen skulle inneholde krav om militær innblanding, dersom Syria ikke lever opp til sine forpliktelser. Men Russland og Kina ville ikke gå med på dette. Alt resolusjonsforslaget sier er at dersom Syria motarbeider avtalen, kan de bli rammet av straffetiltak fra en ny sikkerhetsrådsresolusjon, som Kremlin kan nedlegge veto mot.

Til CBS’ «60 Minutes» understreker USAs utenriksminister John Kerry at den militære trusselen fra amerikanerne står ved lag, men at den ikke er inkludert i denne resolusjonen.

Nervegassen ikke «våpenifisert»
Kilder både i Kremlin og i Washington avslører til Washington Post at det meste av de kjemiske gassene som Syria er i besittelse av, ikke ligger plassert i våpen. Det aller meste skal være oppbevart i flytende form og være enkelt å tilintetgjøre.

Supermaktenes etterretningstjenester tror at hele det kjemiske arsenalet til Syria kan bli ødelagt i løpet av ni måneder, så sant Syria samarbeider som de skal.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart