Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Militærøvelse med USA ved atomavtalens utløp

Militærøvelse på Golan (Illustrasjon: Abir Sultan, Israel Defense Forces, flickr.com)
Militærøvelse på Golan (Illustrasjon: Abir Sultan, Israel Defense Forces, flickr.com)
USA og Israel forbereder seg på en stor militærøvelse rett etter at den midlertidige atomavtalen med Iran utløper om seks måneder.

EU melder onsdag at atomavtalen trolig ikke vil tre i kraft før tidligst over nyttår, skriver Times of Israel og Associated Press (AP). P5+1 og Teheran ble enige om at avtalen trer i kraft når IAEA har sendt alle inspektørene som den tillater dem å gjøre.

Men for å sende et tydelig signal til Iran om å etterkomme internasjonale krav, har Israel og USA bestemt seg for å gjennomføre en felles militærøvelse i mai. Det er på tampen av den seks måneders forhandlingsperioden som den midlertidige avtalen legger opp til.

– Strategien er å fortsette å lage bråk. I mai vil vi ha en felles militærøvelse med amerikanerne. Den kommer til å bli stor, forklarer en israelsk kilde til Time Magazine.

Lederen for U.S. European Command (EUCOM), John W. Ross, hevder at øvelsen har vært planlagt i lengre tid og ikke har noe å gjøre med Iran eller andre nåværende forhold i Midtøsten.

Bekreftede bekymringer

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (Foto: Wikimedia Commons)
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (Foto: Wikimedia Commons)

Israel har særlig kritisert den midlertidige Iran-avtalen for at den tillater Teheran å fortsette arbeidet med å bygge sine underjordiske reaktorer. Det hvite hus bekreftet i går noen av Jerusalems bekymringer.

Iranerne har fått lov til å fortsette byggearbeidet ved tungtvannsreaktoren Arak, men ikke fremme sine «aktiviteter» her på vei mot produksjon av plutonium. Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif fikk også spørsmål om denne reaktoren onsdag.

– Kapasiteten ved Arak vil ikke øke. Det betyr at det ikke blir produsert ny atomkraft eller installert nye installasjoner, men at byggeprosessen vil fortsette.

Kerry til Europa og Midtøsten

USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)

For å holde en bekymret israelsk regjering oppdatert om situasjonen, vil USAs utenriksminister John Kerry besøke Israel i neste uke, rapporterer AP. Han vil diskutere både fredsprosessen med palestinerne og den midlertidige atomavtalen med Benjamin Netanyahu. Israels statsminister har gjort klart at han ikke anerkjenner atomavtalen.

I tillegg til å møte Netanyahu i Jerusalem og PA-president Mahmoud Abbas i Ramallah, vil Kerry møte NATO-lederne i Europa på sin rundtur.

Senator (D) ut mot Obama

Demokratenes senator Robert Menendez (Foto: Wikimedia Commons)
Demokratenes senator Robert Menendez (Foto: Wikimedia Commons)

Den demokratiske senatoren Robert Menendez kritiserer Barack Obama onsdag. Da presidenten forsøkte å overbevise Kongressen om å droppe ytterligere Iran-sanksjoner, hevdet Obamas talsmann Jay Carney at slike sanksjoner kunne lede USA ut i krig.

– Det jeg ikke setter pris på er når jeg hører en talsmann fra Det hvite hus si […] at om vi går for nye sanksjoner så marsjerer vi landet inn i en ny krig. Jeg synes det var under beltestedet og fryktspredning, sa Menendez.

Han ønsker seg en «tosporspolitikk» i forhold til Iran, som gir klar beskjed om hva som vil skje, forklarer Ha’aretz, dersom de ikke undertegner en atomavtale.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart