Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Ya’alon åpner for forhåndsangrep mot Iran

Forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Reuven Kapuscinski, Wikimedia Commons)
Forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Reuven Kapuscinski, Wikimedia Commons)
Forsvarsminister Moshe Ya'alon har hittil vært motstander av et israelsk forhåndsangrep mot Irans atomvåpenprogram. Han satte sin lit til USA, men nå har han ikke lenger slike forhåpninger.

– Vi trodde at de som skulle lede kampanjen mot Iran skulle være USA, sa forsvarsminister Moshe Ya’alon under et arrangement ved Tel Aviv University mandag. Men nå tror ikke Ya’alon lenger at amerikanerne vil gripe inn slik at Teheran blir stanset på vei mot atomvåpen. Washington har startet forhandlinger, «og når det kommer til forhandlinger ved en persisk basar, var iranerne bedre».

– Derfor må vi, i denne saken, oppføre oss som om vi ikke har noen som passer på oss utenom oss selv, sa Ya’alon. Forsvarsministeren «heller nå mot å støtte ensidig israelsk [militær]aksjon mot Iran», skriver Ha’aretz. Den venstreorienterte avisen omtaler dette som en radikal vending i Ya’alons syn på saken. Han har tidligere  motarbeidet sterkt i regjeringen at Israel skal gjennomføre noe soloangrep mot Irans atominstallasjoner.

 

Sterk reprimande fra USA

Flere ganger under sitt foredrag gjentok Ya’alon at Washington «viser svakhet» i verdenspolitikken. Han nevnte flere eksempler: Sunni-muslimene som er skuffet over at USA ikke støtter dem like sterkt som Russland støtter shia-muslimene, Singapore som er skuffet over at Kina blir sterkere og USA svakere og Ukraina «hvor USA dessverre viser svakhet».

Tirsdag svarte Obama-administrasjonen med et personlig angrep mot Ya’alon, melder Ha’aretz.

– Vi ble sjokkert av Moshe Ya’alons uttalelser, som reiser alvorlige spørsmål ved hans forpliktelse til Israels forhold til USA, sier en «senior tjenestemann» i administrasjonen.

– Dette er en del av et uroende mønster hvor forsvarsministeren snakker nedsettende om USAs administrasjon og fornærmer dens mest fremstående ledere. Når man tenker på den forpliktelsen denne administrasjonen har gjort til Israels sidestykke, noe som er uten sidestykke, undrer vi på hvorfor forsvarsministeren virker oppsatt på å undergrave forholdet, sier kilden.

Statsminister Benjamin Netanyahu understreker at USA er Israels største allierte, og sier Jerusalem setter pris på alt samarbeid innenfor etterretning og sikkerhet, skriver journalist Herb Keinon i Jerusalem Post på Twitter onsdag formiddag.

 

Advarte USA

I sitt foredrag advarte Ya’alon også USA om konsekvensene av å vise svakhet.

– Dersom du sitter og venter hjemme, vil terrorisme komme tilbake. Selv om du går i dekning, vil det komme. Dette er en sivilisasjonskrig. Dersom du har et image av forsiktighet, lønner det seg ikke i verden. Ingen vil erstatte USA som en global politimann. Jeg håper USA kommer til fornuft. Dersom det ikke gjør det, vil det endre verdensordenen og USA vil være den som må lide, sa Ya’alon.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart