Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Sabotasje eller arbeidsuhell i Parchin?

Satellittbilde av Parchin i 2012. (Photo: ISIS nettsted)
Satellittbilde av Parchin i 2012. (Photo: ISIS nettsted)
Dersom eksplosjonen i det hemmelige iranske militæranlegget Parchin søndag var en sabotasje, betyr det at noen var lei av å vente på at Teheran skal innrømme hva som foregår der.

Det skriver Iran- og etterretningseksperten Ronen Bergman i den israelske storavisen Yedioth Aharonoth.

Ikke alle eksplosjoner i iranske atom- og rakettbaser de siste årene skyldes sabotasje. Noen har også vært resultat av arbeidsuhell eller uforsiktighet.

– Men dersom noen lykkes med å infiltrere Parchin-basen med eksplosiver og forårsake den store eksplosjonen som fant sted der, er det eksepsjonelt, skriver Bergman.

Det iranske nyhetsbyrået ISNA har meldt at minst to arbeidere i Parchin ble drept av eksplosjonen. En iransk opposisjonsside melder at eksplosjonen knuste vinduer i en distanse på 15 kilometer fra basen.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har flere ganger krevd å få inspisere Irans aktivitet i Parchin-basen, men har alltid blitt bestemt avvist. Iranerne innrømmer at Parchin er en hemmelig militærbase, men hevder at det ikke foregår noe der som er knyttet til atomprogrammet.

IAEA og vestlig etterretning tror iranerne lyver, skriver Bergman.

I Jerusalem frykter myndighetene at de vestlige stormakter letter på kravene til Iran i de pågående forhandlingene. «Det er mulig at noen var leie av å vente på at iranerne skulle gi svar og bestemte seg for å gjøre noe og ramme hjertet av våpengruppen,» skriver Bergman. Det er mistanke om at iranske eksperter bruker anlegget i Parchin til å forberede teknologien for å sette sammen et atomstridshode.

Dersom eksplosjonen søndag var sabotasje, er det ikke første gang Irans atomprogram utsettes for sabotasje. Siden 2005 er det rapportert om flere mystiske eksplosjoner i atomanlegg og militære baser i Iran – Natanz, Isfahan og Qom. Iran har anklaget vestlig etterretning for å sabotere utstyr som blir levert fra Europa og Sør-Amerika. Israel og USA skal også ha lykkes med å ramme sentrifugene i iranernes  anrikningsanlegg med datavirus. Det er også meldinger om at viktige vitenskapsfolk og medlemmer av den iranske revolusjonsgarden er blitt drept. «Noen døde i mystiske ulykker, mens andre ble ofre for ukjente mordere,» avslutter Bergman.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart