Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

En eventuell krig mot Hizbollah

Plakat av Hizbollahs leder Hassan Nasrallah. Illustrasjon: Flickr.com.
Plakat av Hizbollahs leder Hassan Nasrallah. Illustrasjon: Flickr.com.
Israel er i en kritisk situasjon i forhold til Hizbollah slik styrkeforholdet er i dag. Terrorgruppen har mellom 100.000 og 150.000 raketter.

Et av de store spørsmålene i Israel akkurat nå er, og eventuelt når, det blir en ny krig med Hizbollah i Libanon. Hizbollah er shia-muslimsk, og deltar i borgerkrigen i Syria på president Assads side. Det største shia-landet, Iran, har gitt Hizbollah mye støtte.

Under kampene i Syria har Hizbollah mistet over 1.000 soldater, ifølge noen rapporter. Men de som ikke er drept eller alvorlig skadet, har fått kamptrening. Og ifølge Hizbollah selv har innsatsen i Syria ikke svekket kampberedskapen mot Israel.

 

Hvordan blir en eventuell krig?

Israelske anslag over hvor mange raketter Hizbollah har til bruk mot Israel, varierer fra 100.000 til 150.000. Til sammenligning hadde Hamas anslagsvis 9.000 da Gaza-krigen i sommer begynte. Med fratrekk av dem Israel ødela og dem som ikke var brukt når krigen sluttet, skjøt Hamas 4-5.000 raketter. Men Hizbollah har ikke bare langt flere raketter. Mange av rakettene kan nå store deler av Israel, kan ha store krigshoder (minst ett tonn) og kan styres nøyaktig.

Det israelske rakettforsvaret Iron Dome kan ikke håndtere så mange raketter. Et stort antall raketter kommer til å lande i byer og tettsteder, og alle strategiske steder (kraftverk, atomreaktoren i Dimona, forsvarsdepartementet osv.) vil være utsatt. Hizbollah har raketter som kan nå mål i hele Israel.

Nasrallah har holdt noen truende taler i det siste. Han har blant annet sagt at Israel vil bli nødt til å stenge havnene og Ben-Gurion-flyplassen hvis det blir krig.

 

Israel svarer

Israelske kilder innrømmer at israelske mål vil være veldig utsatt for raketter. Det store antallet bomberom Israel har vil forhåpentligvis føre til at ikke altfor mange sivile blir drept og såret.

Transportminister Yisrael Katz svarte Nasrallah. Han sa at dersom det blir krig, er det ikke mulig for Israel å leve med slike ting som stengte havner og flyplasser. Israel kan bli nødt til å legge Libanon flatt, bombe det tilbake til steinalderen og begrave Nasrallah i ruinene.

I september sa en rapport på israelsk TV at det israelske forsvaret legger planer og øver for en meget voldelig krig mot Hizbollah i Sør-Libanon. Sammenligning med krigen mot Hamas sommeren 2014 vil dette være en helt annen sak. Israel blir nødt til å bruke mye makt for ganske raskt å få kontrollen over Hizbollah, sa en israelsk oberst.

 

Iran

Israel er altså i en kritisk situasjon i forhold til Hizbollah slik styrkeforholdet er i dag og i overskuelig framtid. Dersom Iran skulle få atomvåpen, og true med å bruke den hvis Israel forsvarer seg mot Hizbollah, kan situasjonen bli helt umulig. Israel kan ikke leve med at Iran får atomvåpen.

 

Hovedkilde: En artikkel skrevet av staben i Times of Israel.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart