Sofia Mechetner (Foto: Dior)
Sofia Mechetner (Foto: Dior)

Israelsk tenåring åpnet Paris Fashion Week for motehuset Dior

Sofia Mechetner er høy, blond, blåøyd, 14 år og fra Israel. Hun er Diors nye ansikt.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det høres ut som en Askepott-historie, men for 14 år gamle Sofia har livet nettopp blitt snudd opp ned.

Den israelske tenåringen – uten tidligere erfaring som modell – fikk æren av å åpne motehuset Diors visning da hun spaserte ned catwalken på Paris Fashion Week som ble arrangert fra 5. juli til 10. juli 2015.

Sofia i en kjole designet av Raf Simons  (Foto: Reuters/Stephane Mahe via Washinton Post)
Sofia i en kjole designet av Raf Simons. (Foto: Reuters/Stephane Mahe via Washinton Post)

Hun er også blitt utpekt til å være Diors «nye ansikt». Det betyr at hun er deres hovedmodell. Det er drømmen for enhver modell.

Sofia er datter av immigranter fra tidligere Sovjetunionen og bor sammen med mor og to yngre søsken i Holon, en forstad til Tel Aviv i en svært enkel leilighet. Hun deler soverom med søsknene og har sjelden besøk av venner fordi hun er flau over leilighetens lave standard.

Sofias mor har flere strøjobber, inkludert vasking av private hjem og kontorer og pleie av eldre. Mens mor er på jobb, må Sofia gjøre husarbeid og passe på søsknene.

Sofia – med hennes unike utseende og likhet med en ung utgave av Kate Moss – ble oppdaget av eieren av det israelske modellbyrået Roberto som foreslo for modellbyrået Viva i Paris å reise dit med henne for fotografering.

Sofia og en ledsager fløy til Paris, men eierne av Viva kansellerte avtalen da de ble klar over hennes unge alder.

Med stor skuffelse ble de gående rundt i gatene i Paris. I en Dior-butikk kjente Sofias ledsager igjen Diors sjefsdesigner Raf Simons som tilfeldigvis var innom.

De hilste på hverandre og utvekslet visittkort. Kort tid etterpå ringte Diors audition-ansvarlige til Viva og bad om å få kontakt med Sofia.

Med en henvendelse fra Dior, var eierne av Viva modellbyrå svært raske med å ta kontakt med Roberto.

Sofia på Fashion Week Paris (Foto: Dior)
Sofia på Fashion Week Paris (Foto: Dior)

 

Noen uker senere – hjemme i Israel – ble hun oppringt av eieren av Roberto modellbyrå med beskjed om straks å komme innom kontoret. Der fikk hun beskjed om at Dior ønsket henne som motehusets nye ansikt.

Til gjengjeld ville kontrakten være verdt 265 000 US dollar, rundt 2,1 millioner kroner.

Hun ringte straks til moren med beskjeden: «Mamma, nå kan du si opp jobben!»

På spørsmål fra TV-kanalen Channel 2 i Israel om hva hun vil bruke pengene på, er svaret: «Å flytte til et annet hjem og få mitt eget rom».

 

Kilder: Washington Post, I24news, Times of Israel og en 7 minutter lang video fra Channel 2.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart