Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Spiondømte Jonathan Pollard løslatt

Jonathan Pollard sammen med sin kone Esther. (Foto: Twitter-kontoen Chico menashe)
Jonathan Pollard sammen med sin kone Esther. (Foto: Twitter-kontoen Chico menashe)
Etter 30 år i amerikansk fengsel for spionasje på USA for Israel, er Jonathan Pollard i dag satt fri.

61 år gamle amerikansk-israelske Jonathan Pollard ble fredag prøveløslatt fra fengselet i Butner, North Carolina, der han har sonet 30 år av en livstidsdom for å ha spionert på USA for Israel, ifølge Times of Israel.

 

– Ønsker velkommen løslatelsen

– Det israelske folket ønsker velkommen løslatelsen av Jonathan Pollard. Etter tre lange og vanskelige tiår vil han endelig bli gjenforent med sin familie. Måtte denne sabbaten gi ham mye glede og fred som vil vare i årene og tiårene som kommer, uttaler Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en pressemelding.

– Gjennom årene har vi følt Pollards smerte og følt oss ansvarlige og forpliktet til å arbeide fram hans løslatelse. Vi ønsker Jonathan og hans familie, som nå gjenforenes, mange og framgangsrike år i framtiden, helse og fred, uttaler president Reuven Rivlin.

Forsvarsminister Moshe Ya’alon sier at han håper Pollards første sabbat som en fri mann ”vil symbolisere at en ny vei nå ligger foran ham”.

Opposisjonsleder Isaac Herzog fra Zionist Union formulerer seg kort og enkelt slik:

– Velsignet er han som befrir den fengslede.

 

Ingen offentlig feiring eller debatt

Pollard har fått forbud mot å la seg intervjue i media etter løslatelsen. Organisasjonen Free Pollard, som har kjempet for hans løslatelse i årevis, opplyser at det ikke vil bli holdt noen slags offentlige markeringer av løslatelsen.

Det hebraiske nyhetsnettstedet Walla rapporterer at Netanyahu skal ha instruert regjeringsmedlemmene sine om ikke å debattere Pollard-saken offentlig i tiden framover, fordi en slik sensitiv sak ville kunne forårsake forsterkninger i de diplomatiske spenningene mellom Israel og USA.

 

Vil emigrere til Israel

Politikere og interessegrupper som har kjempet for Pollards løslatelse har de senere årene til en stor grad argumentert med at helsetilstanden hans har forverret seg. Men retten til høring om prøveløslatelse etter 30 år er lovfestet i USA. Det som skjer nå er dermed ingen omgjøring av domstolens opprinnelige bestemmelse.

Pollard vil sannsynligvis bli pålagt å holde seg innenfor USAs grenser i en periode på to til fem år framover. President Barack Obama har mulighet til å gripe inn og gi ham spesialtillatelse til å emigrere til Israel, noe som skal være Pollards fremste ønske. Rapporter fra Det hvite hus i forrige uke antydet imidlertid at Obama ikke kommer til å gripe inn i saken. Pollard har hatt israelsk statsborgerskap de siste 20 årene, etter at han fikk det innvilget under fengselsoppholdet.

New York Times skriver at Pollards kone Esther har bosatt seg i Israel, og at han ønsker å følge etter. Endelige forhandlinger om prøveløslatelsesvilkårene gjenstår fortsatt.

Pollard ble arrestert i 1985 for å ha solgt amerikanske hemmelige opplysninger til Israel mens han arbeidet som etterretningsanalytiker i den amerikanske marinen. Ett år senere erkjente han straffeskyld for spionasje, og i 1987 falt livstidsdommen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart