Dagens Næringsliv (DN) publiserte mandag 23. november en artikkel om israelske forskere ved Weizman vitenskapsinstitutt i Rehovot (DN skriver Tel Aviv som er feil). Forskerne har i en studie av 800 personer funnet at effekten av samme matvare på blodsukkernivået kan variere helt forskjellig hos ulike personer.
Studien, som har fått navnet Personalized Nutrition Project, inkluderte over 46.000 måltider. Er det sushi eller iskrem som øker blodsukkernivået ditt? Det varierer fra person til person. Hos noen vil iskrem ikke øke blodsukket, mens det hos andre vil stige kraftig.
De israelske forskerne fant ut at det er bakteriefloraen i tarmen som er avgjørende for variasjonen i blodsukkernivået. Forsøkspersoner med samme tarmbakterieprofil fikk samme utslag på blodsukkeret etter at de hadde spist samme matvare.
– Dette betyr at kostholdsplaner bør tilpasses hver enkelt person, sier dr. Eran Elinav, leder av forskningsprosjektet. Han anbefaler at leger heretter også tar med tarmbakteriene i vurderingen når de skal gi råd om kostholdet til overvektige eller personer som lider av diabetes.
DN skriver at en forsker ved universitetet i København i en uttalelse til videnskab.dk mener at tiden for å gi offisielle og generelle kostholdsråd til befolkningen er i ferd med å ebbe ut og at personlig skreddersydd kost for å gi maksimal helsemessig gevinst er fremtiden.
Nettsiden RappaportPrize skriver at de israelske forskerne nå arbeider med å registrere israelske frivillige til en lengre oppfølgingsstudie som vil fokusere på mennesker med konstant høyt blodsukkernivå og som er i faresonen for å utvikle diabetes, med et mål om å forebygge eller forsinke sykdommen.