Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Full strid om hvem som er best venn av Israel

Marco Rubio og Donald Trump i en tidligere tv-debatt. (Foto: Ida Mae Astute, ABC, flickr)
Marco Rubio og Donald Trump i en tidligere tv-debatt. (Foto: Ida Mae Astute, ABC, flickr)
Marco Rubio tok et oppgjør med palestinernes oppvigleri av barn til drap på jøder. Donald Trump har ikke gitt opp håpet om forhandingsløsning.

Kampen om hvem som skal bli republikanernes presidentkandidat tetner til. Tirsdag 1. mars blir det avholdt primærvalg i en rekke stater. Resultatet av valgene vil vise om noen har sjanse til å ta igjen Donald Trump, som allerede har sikret seg et solid forsprang.

Torsdag 26. februar deltok de fem gjenværende republikanske kandidatene i en debatt på CNN. Israel har vært nevnt i flere av de tidligere tv-debattene, men denne gang ble debattantenes forhold til Israel et hovedemne.

De første månedene som kandidat har Trump sagt at han vil være «110 prosent» for Israel, men de siste ukene har han også sagt at han vil forsøke å være «nøytral» i konflikten med palestinerne – for om mulig å få til en forhandlingsløsning. Da Trump innledningsvis ble bedt om å forklare seg, begynte han med å kritisere president Barack Obama. «Han har behandlet Israel forferdelig,» sa Trump. Han fortsatte deretter med å nevne eksempler på sitt vennskap til Israel.

– Men som president er det ingenting jeg heller vil gjøre enn å skaffe fred til Israel og dets naboer generelt sett. Jeg tror ikke det tjener noen hensikt å si at det er en god side og en dårlig side. Jeg klarer kanskje ikke å få det til. Det vil være det tøffeste forhandlingen i verden, men – og jeg er den beste vennen med Israel av alle på denne scenen – det hjelper ikke å nedverdige naboene. For jeg ville elske å forhandle frem en permanent fred for Israel, og for deres naboer. Som en forhandler kan jeg ikke gjøre dette hvis jeg tar sterk side med den ene part. Når det er sagt, så er jeg helt pro-Israel, sa Trump.

Med dette åpnet Trump seg for angrep fra sine tøffeste rivaler, Ted Cruz og Marco Rubio.

– Dette er et annet område hvor Trump er enig med Hillary Clinton, innledet Cruz. «Hvis jeg blir president, vil Amerika stå uten noen unnskyldninger på nasjonen Israels side.»

Cruz kritiserte Trumps bruk av ordet nøytralitet, og påpekte at det er forskjell på selvmordsterrorister og israelske soldater som forsvarer Israels innbyggere. Han nevnte også Irans beslutning om å gi økonomisk belønning til terrorister som rammer Israel.

Rubio gikk ut med enda kraftigere skyts.

– Posisjonen som Trump har tatt er en anti-israelsk posisjon. Du kan ikke være en nøytral mekler i et konflikt hvor en av partnerne stadig er ute etter å ødelegge. Palestinerne har gått bort fra mange forsøk på å skape fred, veldig sjenerøse tilbud fra israelerne. I stedet lærer de sine fire år gamle barn at å drepe jøder er en fantastisk ting. Hamas avfyrer raketter og utfører stadig terrorangrep mot Israel. Det er ikke mulig å få til noen avtale mellom partene slik situasjonen blant palestinerne er nå. Den neste presidenten må derfor være en, som meg, som står fast på Israels side. Jeg vil være på Israel side hver dag, fordi de er de eneste pro-amerikanske, med fritt næringsliv og demokrati i hele Midtøsten.

Etter debatten ga Trump et kort intervju med den israelske journalisten Boaz Bismuth i Israel Hayom.

– Ikke bli forvirret der i Israel. Jeg er deres beste venn. Min datter er gift med en jøde som er en entusiastisk tilhenger av Israel, og jeg har deltatt i mange Israel-dag parader. Mitt vennskap med Israel er veldig sterkt.

– Mange presidenter har lovet å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Hva er din posisjon i den saken?

– Jeg kan bare si at jeg liker ideen, svarte Trump.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart